Beginnen met vaste voeding

En dan is je baby opeens klaar voor vaste voeding. Een echte mijlpaal! Dit het roept ook veel vragen op. Waar moet je beginnen? Want is eerst groente geven beter dan fruit? En hoe zit dat met kant en klare hapjes: zijn die ook gezond?

Vanaf 4 maanden
In de periode tussen de 4 en 6 maanden kun je starten met de eerste hapjes. Het maakt niet zoveel uit wanneer je precies start. Belangrijker is goed te kijken of je kind eraan toe is. Maakt hij hapbewegingen en smakgeluiden? Is hij erg geïnteresseerd in jouw eten? Het zijn signalen dat je baby toe is aan vaste voeding. Een echte maaltijd zal hij nog niet eten, het zijn meer oefenhapjes. Puur om hem te laten wennen aan iets anders dan warme melk. En wat moet hij met zijn tong doen? Best ingewikkeld allemaal! Die melk blijft de eerste 6 maanden nog wel het belangrijkste voor je baby. Daarna zal je baby steeds meer vaste voeding eten, tot hij rond zijn eerste jaar mee kan eten met het hele gezin. Weer een mijlpaal!

Hoe begin je?
Een nieuwe smaak, gekke structuur en ook nog doorslikken; vast voedsel is nogal wennen. Net als het happen van een lepel. Dat vraagt om een andere techniek dan het drinken uit een fles of borst. Hoe begin je en waar moet je opletten? Zet je baby in een wipstoel op de grond. Een grote slab is handig, want: morsen gegarandeerd! Gebruik bij voorkeur een plastic lepeltje en houd het lepeltje horizontaal voor zijn mond. Strijk het lepeltje niet af aan zijn gehemelte, maar laat hem zelf het eten eraf happen.

Hoeveel eet je baby?
In het begin zijn het niet meer dan een paar theelepeltjes die je baby binnenkrijgt. Wees niet bang dat dit te weinig is. Zoals gezegd blijft borst- of flesvoeding tot 6 maanden de belangrijkste voeding voor je baby.  En ook hier geldt: oefening baart kunst. Voor je het weet heeft hij de smaak te pakken! Zo rond de 8 maanden gaan de hapjes steeds meer op echte maaltijden lijken. De melkvoedingen worden langzaam minder en de vaste voedingen meer.

Eerst groente of fruit?
Wat is nou beter? Mijn advies zou zijn om je baby al vanaf het begin te laten wennen aan de smaak van groenten. De kans is dan groot dat je kind later meer groenten eet. Kinderen hebben namelijk al een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Geef bijvoorbeeld je kind de eerste twee weken drie verschillende soorten groenten. Wissel elke dag de verschillende smaken af. Want: variëren is goed! Uiteindelijk geef je elke smaak minstens 10 keer aan je baby zodat hij er goed aan kan wennen. Groenten met zachte smaken zijn bijvoorbeeld:

 • Wortel
 • Pompoen
 • Bloemkool
 • Sperzieboontjes
 • Broccoli

Na twee weken kan je ook met fruit beginnen. Ga dan ook voor fruit met zachte smaken. Het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding is hierbij niet zo groot. Het is allemaal geschikt om mee te beginnen en makkelijk voor je baby om te leren herkennen én waarderen. Geschikt fruit is bijvoorbeeld:

 • Banaan
 • Mango
 • Peer
 • Appel

Beter even wachten met
Met sommige voedingsmiddelen kan je beter even wachten, omdat je baby dit nog niet kan verwerken. Geef je baby nog geen:

 • Volkoren producten (zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood)
 • Honing (kan vanwege de Clostridium botulinum bacterie gevaarlijk zijn voor baby’s tot 1 jaar)
 • Vis, vlees en eieren (pas vanaf 6 maanden)
 • Rauw vlees en schaal- en schelpdieren (filet américain, ossenworst, carpaccio of niet- doorbakken tartaar)
 • Smeerkaas (te zout)
 • Toegevoegd zout en suikers

Kant en klare hapjes of zelfgemaakt?
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je het maken van hapjes vergeet, er iets te druk voor bent of er simpelweg even geen zin in hebt. Om dan een potje of knijpzakje te pakken is helemaal niet erg. Dit is ook ideaal als je een dag op pad bent en fruit of groente pureren even niet gaat.

Gelukkig stelt de wet hele strenge eisen aan babyvoeding. Potjes van bijvoorbeeld Olvarit worden uitgebreid getest en gecontroleerd, ook op meerdere momenten tijdens het productieproces. Zo kan er nooit iets misgaan. Ook een fijn idee: ze voegen absoluut geen suikers toe. Alleen de suikers die van nature aanwezig zijn krijgt je baby binnen. Dus net als je zelf de babyvoeding zou maken. Zelfgemaakte voeding afwisselen met potjes babyvoeding kan dus heel goed. Sterker nog: je baby krijgt dan zeker weten voldoende voedingsstoffen binnen en veel variatie.

Leuk om te weten: het fruit van Olvarit groeit op speciale babyvelden. Bij boeren die al jarenlang ervaring hebben met babyvoeding en de groenten hiervoor speciaal selecteren. Het worteltje voor je baby heeft namelijk net wat meer aandacht nodig dan de wortel die jij eet.

Niet vergeten
Vergeet trouwens bij die eerste hapjes je camera er niet bij te pakken. De eerste keer dat je kleine een wortel eet? Dat moet toch worden vastgelegd!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutricia Olvarit. 


Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...