De tere huid van je baby wil je natuurlijk goed verzorgen maar hoe doe je dat precies? Er zijn veel verschillende producten beschikbaar voor de verzorging van je baby, maar zijn deze ook allemaal even goed voor je baby’s huidje? Baby’s hebben een zeer gevoelige en kwetsbare huid; dit komt omdat zij nog geen beschermende zuurmantel hebben. Dit is een laagje dat je beschermt tegen uitdroging, infecties en irritaties. Daarnaast is ook de hoornlaag nog niet volgroeid. Deze laag, dat een gedeelte is van de opperhuid, beschermt je tegen bacteriën. De hoornlaag is pas rond je vierde levensjaar volledig ontwikkeld.
Het verzorgen van de huid
Onderstaand volgen een aantal tips om de kwetsbare huid van je baby goed te verzorgen.
- Je baby hoeft echt niet elke dag in bad, twee tot drie keer per week is voldoende. Gebruik daarbij lauwwarm water, te heet water droogt de huid namelijk uit.
- Je kunt een paar druppels babyolie in het badje doen, dit zorgt ervoor dat de huid soepel en zacht blijft.
- Zeep gebruiken is de eerste vier maanden niet nodig, dit zorgt er alleen maar extra voor dat de huid uitdroogt.
- Na het wassen kun je je baby het beste droog deppen met een hydrofiele luier, omdat deze meer vocht opneemt dan een gewone badstof handdoek.
- Let er extra goed op dat de huidplooien goed droog zijn, anders kunnen ze gaan smetten. Om vochtige huidplooien te voorkomen kun je er een laagje poeder overheen strooien.
- Nadat je je kind hebt afgedroogd kun je hem/haar insmeren met bodylotion of een andere vettige huid crème die speciaal voor baby’s is.
Veel voorkomende huidproblemen
Er zijn een aantal veelvoorkomende huidproblemen bij baby’s, onderstaand vind je een overzicht:
- Babyacne – rode vlekjes met een blaasje erop. Deze hormoonvlekjes komen vooral in de huidplooien rond de luierstreek voor.
- Witte puntjes – deze puntjes komen meestal tevoorschijn wanneer je baby tussen de drie en de vijf weken oud is, en verdwijnen ook vanzelf weer. Deze puntjes zijn te vinden in het gezicht, in de nek en op het hoofd.
- Droge huid – de huid is erg rood en schraal met een aantal ruwe plekken. De droge huid kun je het beste goed insmeren met een vette crème.
- Berg – losse korstjes op het hoofd die wat vettig aanvoelen. Door het hoofdje met babyolie in te smeren komen de korstjes los waarna je ze eruit kunt pulken of voorzichtig eruit kunt kammen.
Luieruitslag
Ook luieruitslag komt bij iedere baby weleens voor. Je kunt het verzorgen door de billetjes zo schoon en droog mogelijk te houden en de luier regelmatig te verschonen. Deze uitslag ontstaat doordat de huid in contact komt met urine. Daarnaast ligt het er ook zeker aan welk merk luiers en luierdoekjes je gebruikt. Hier is verder niets over te zeggen, elk kind is tenslotte anders. De één reageert goed op een bepaald merk, waar de ander juist helemaal niet tegen kan. Doordat de huid door de uitslag rood, pijnlijk en schraal wordt kan het open gaan en de uitslag verergeren. Wanneer je kindje diarree heeft doe je er goed aan de luier extra vaak te verschonen. Ook is het verstandig de billen elke dag te wassen met lauwwarm water en ze in te smeren met babyzalf. Heeft je baby echter een rode en geïrriteerde huid? Smeer de billetjes dan in met zinkolie of zinkzalf.
De huid verzorgen in de winter en zomer
In de winter kan de huid van je baby wel wat extra’s gebruiken. Het is dan koud en guur buiten; om te voorkomen dat de huid uitdroogt kun je dan het beste de huid insmeren met een vettige crème voordat je naar buiten gaat met je kleintje. In de zomer daarin tegen moet je je baby altijd insmeren met een zonnebrandproduct dat geschikt is voor baby’s. Doordat de hoornlaag nog niet volgroeid is, wordt de huid niet beschermt tegen zonlicht. Hou je baby dan de eerste zes maanden ook volledig uit de zon.
Verzorgingsproducten
Doordat de huid van je baby nog erg kwetsbaar is, en vijf keer zo dun als die van een volwassene, moet je goed opletten wat je op de tere huid smeert. Onderstaand vind je een aantal punten waarop je moet letten bij het aanschaffen van verzorgingsproducten.
- Geen parfum – verzorgingsproducten met parfum en geurstoffen zorgen voor het grootste gedeelte voor allergieën. Daarnaast is het ook helemaal niet nodig een geparfumeerd product te gebruiken bij je baby; ze ruiken van zichzelf al ontzettend lekker!
- Geen parabenen – parabenen zijn conserveermiddelen die in bad- en doucheproducten, crèmes, shampoos, lotions, tandpasta’s, vochtige doekjes en zonnebrand zitten. Deze parabenen hebben mogelijk een hormoon verstorende werking, dus kun je ze beter vermijden.
- Geen zeep – wanneer je je baby in bad doet, gebruik dan geen zeep producten. De zeep kan er namelijk voor zorgen dat de huid sneller uitdroogt en daarnaast zorgt de zeep ervoor dat het natuurlijke vetlaagje dat op de huid zit, verdwijnt.
Het beste kun je kiezen voor neutrale producten op oliebasis. Olie droogt de huid niet uit en bij neutrale producten weet je in ieder geval zeker dat er geen ingrediënten in zitten die je baby helemaal niet nodig heeft. Een voorbeeld van deze producten zijn bijvoorbeeld de verzorgingsproducten van Neutral, La Roche-Posay en Drs. Leenarts. Daarnaast zijn tegenwoordig bijna alle babyproducten vrij van parabenen.
Lees ook: Wat mogen baby’s niet eten?