Als je een relatie krijgt met iemand die al kinderen heeft en jij hebt zelf ook al kinderen, kan dit voor lastige situaties zorgen. Als je op de langere termijn wil gaan samenwonen, heeft dit niet alleen voor jezelf en je partner gevolgen, maar ook voor jullie kinderen. Er is dan sprake van een samengesteld gezin.
Geef het tijd
Het is niet altijd even makkelijk om eennieuw gezin te vormen. Kinderen accepteren hun stiefouder niet altijd en ook tussen de kinderen onderling klikt het niet altijd vanzelf. Geef het vormen van een nieuw gezin dan ook de tijd en verwacht niet meteen dat je een gelukkig en stabiel gezin vormt. Het is belangrijk dat iedereen zijn plaats binnen het gezin vindt en dit proces kan enkele jaren duren.
Wennen
Kinderen hebben ineens meer familie en moeten hier vaak aan wennen. Het is daarnaast ook belangrijk dat ze contact blijven houden en een goede omgang hebben met hun andere ouder die niet meer deel uitmaakt van hetgezin. Leg als stiefouder ook altijd uit dat je niet probeert om de plek van de andere ouder in te nemen.Blijf ook aan de relatie met je partner werken. Als jullie band sterk is, is dat ook goed voor de band van het gezin. Leg basisregels vast wat betreft de opvoeding, zeker als jullie verschillende opvoedingsstijlen hebben. Deze basisregels gelden dan voor alle kinderen.
Wetten
Wettelijk gezien is het belangrijk om een duidelijk vorm van samenleven te kiezen en te beslissen of je eigendommen zoals een woning deelt. Ook ben je wettelijk gezien niet de ouder van je stiefkinderen. Door te kiezen voor partneradoptie of stiefouderadoptie kan je het ouderlijk gezag krijgen. Hier moeten wel je partner en zijn of haar ex mee instemmen.