Een spreidbroekje, wat is dit?

Eén op de vijftig baby’s worden geboren met een heupafwijking. Wanneer dit het geval is, moet er een spreidbroekje gedragen worden. Maar wat is dat precies? En wat voor een effect heeft dit op je baby? In dit artikel vertellen wij je er meer over.

Wat is een spreidbroekje precies?

Een spreibroekje is een hulpmiddel dat je om je baby doet, en zorgt ervoor dat de benen van je baby in spreidstand blijven staan. Dit is nodig bij een heupafwijking zoals bijvoorbeeld heupdysplasie. Hierbij is de heupkom niet genoeg ontwikkeld waardoor deze niet diep genoeg is.

Daarnaast kan er ook nog sprake zijn van heupluxatie. Hierbij is de heupkop uit de heupkom. Dit heeft tot gevolg dat de heupkop niet goed kan worden bedekt en makkelijk uit de kom schiet. Wanneer de benen vervolgens een tijdje in spreidstand hebben gestaan, komt de heupkop weer in de kom terecht zodat hij verder kan ontwikkelen.

Het spreidbroekje is geen echte broek die om de billen zit, maar eerder een hulpmiddel met banden om de voeten, benen, schouders en een stukje om de buik.

Hoe lang moet je dit broekje gebruiken?

In de meeste gevallen wordt een spreidbroekje aangelegd tussen de 3 maanden en 2 jaar. De behandeling zelf duurt meestal niet langer dan een halfjaar. Over het algemeen met een broekje 23 uur per dag gedragen worden. Hij mag hierbij alleen af tijdens het aan- en uitkleden en het wassen. Bij het verschonen hoeft hij niet af.

Er zijn verschillende spreidbroekjes verkrijgbaar, maar de bekendste zijn de campspreider en de pavlik bandage. De campspreider is gemaakt van kunststof en heeft aan de voorkant een verstalbare metalen strip. Aan de achterkant bevindt zich een plastic deel voor de rug, deze is verstelbaar en heeft twee kunststof dijbeenmanchetten. Deze worden om de bovenbenen vastgemaakt met klittenband.

De pavlik bandage is een tuig en is bedoeld om een diepe heupkom te vormen. De bandage is van katoenen banden met manchetten voor de voeten, deze zijn van kunststof. Het gedeelte bij de romp is een vest van vilt waar bandjes met klittenband aan zitten om de borstomvang in te stellen. Ook bevinden zich hier haaksluitingen voor de schouderbanden. Deze bandage doe je over een romper heen, en de gewone kleding gaat daar weer overheen.

Wat is het effect van een spreidbroekje op je baby?

Het dragen van een spreidbroekje kan lastig zijn, maar als het goed is heeft je baby hier geen last van. de grove motoriek kan tijdens het dragen gewoon ontwikkeld worden. eventuele achterstanden die toch nog ontstaan, kunnen later ingehaald worden.

Wil je kindje gaan staan dan kan dit wel lastig zijn omdat de benen in gespreide stand staan. Wel lukt het de meeste kinderen om op een bepaalde manier te gaan staan. Goed om te weten is overigens, dat het broekje geen pijn doet. Wel kan je baby de eerste paar dagen wat huilerig zijn, maar dat is puur omdat hij moet wennen aan het broekje. Heb je het idee dat het toch pijn doet? Dan is het goed contact op te nemen met de arts.

Lees ook: Wat mogen baby’s niet eten?

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
69VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Besparen op de babykamer: hoe doe je dat?

Verwacht jij binnenkort een klein wondertje? Gefeliciteerd! Je bent natuurlijk dolblij, maar misschien zit je hoofd ook een beetje vol. Een baby krijgen brengt...

Zo kun je je kind op een verantwoorde manier verwennen!

De laatste tijd zijn er veel blogs die ingaan op het feit dat kinderen te verwend zijn. Veel mensen vragen zich af of dit...

Belangrijke items in de kledingkast van je kind

De kans is groot dat de kledingkast van jouw kind vol ligt met leuke kledingstukken in diverse kleuren en mooie prints, maar weet je...

Waar vind je inspiratie voor leuke babynamen?

Komt er een baby aan? Dan wacht jou de belangrijke taak om een naam te bedenken. Een pittig klusje, want we hebben het hier...

Dingen die je vergeet te regelen voordat de bevalling begint

De babykamer en de uitzet aanschaffen zijn dingen die je niet vergeet. Je bent immers constant bezig met het wonder in je buik, en...