Grenzen bepalen
Kleine baby’tjes kunnen in onze ogen nog niets verkeerd doen, maar wanneer ze beginnen te kruipen en te ontdekken kan dat snel anders worden! Het begint vaak met de kopjes en schoteltjes die op de salontafel staan. Je dreumes moet leren daar vanaf te blijven, maar hoe pak je dat vriendelijk aan? Afstraffen is een lastig en gevoelig onderdeel tijdens de opvoeding. Al op vroege leeftijd moeten ze hun grenzen weten, maar er natuurlijk geen akelig of traumatisch gevoel aan overhouden. Disciplineer je kindje daarom op een positieve en effectieve manier.
Op een lijn
Voor veel ouders hoort discipline bij de opvoeding. Dan is het wel zo handig al iedereen op een lijn zit. Wat mag wel en wat mag niet. Maar ook wat voor straf of beloning staat er tegenover? Voor je kindje is het logischer als de kopjes ook bij oma op de tafel moeten blijven staan of ook van papa het speelgoed moet opruimen voordat de smartphone aan mag.
Schop geen scene
Stel, je kleine knul/meid schuift je mooiste vaas van de kast, terwijl je al zo vaak hebt gezegd dat hij/zij er niet aan mag komen. Je windt jezelf op en als je niet eerst even tot tien telt straf je af uit emotie, onmacht en woede. Probeer ten alle tijden rustig te blijven. Ga niet schreeuwen en ga vooral geen lange preek aan je peuter/kleuter geven. Ook dreigen help niet. In de meestal gevallen maakt dat het kind alleen maar overstuur. Denk eerst na welke straf je uit wilt delen: het beroemde tel tot 10-principe. Wees ook altijd consequent. Wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet.
Straf voorkomen
Probeer je thuissituatie zo in te delen dat afstraffen ook zo min mogelijk hoeft te gebeuren. Doe bijvoorbeeld altijd de deurtjes van de kastjes op slot. Hiervoor zijn speciale (kinder)sloten verkrijgbaar. Ook met stevige elastiekjes kom je een heel eind. Zet geen spullen, waar je kindje niet aan mag komen, binnen handbereik. Hoe minder kans op het maken van fouten, hoe minder je hoeft terug te grijpen naar disciplinaire maatregelen.
Gezichtsuitdrukking
Hoe jong je kindje ook is, met gezichtsuitdrukkingen kun je heel veel bereiken. Wanneer je een boos gezicht zet, heeft je baby zonder woorden al snel door dat mama/papa iets niet leuk vindt. Dat maakt het voor iedereen overzichtelijk.
Dit mag niet, maar dat mag wel
Een positieve manier van afstraffen is ook je kindje een keus bieden. Pakt je peuter het speelgoed van een ander af? Zeg dan dat hij/zij dat terug moet geven en bied ze een ander speelgoed aan. Als je daar op een enthousiaste manier over praat zal je kindje dit interessanter vinden.
Time-out
Een time-out is voor veel ouders een goede uitkomst. Begin hier niet te vroeg mee. Je kindje moet wel snappen waarom hij/zij een time-out heeft verdient. Bedenk ook goed in welke ruimte je de straf uit wilt laten zitten. Nieuwe verleidingen moeten niet op de loer liggen. Maak de time-out niet te lang. Wanneer je kindje weer rustig wordt, is het vaak wel genoeg. Probeer jezelf ook na het afstraffen weer positief op te stellen. Met een beloning zoals lieve woorden of een knuffel kan iedereen weer vrolijk verder.