Voor veel ouders is het een herkenbaar probleem, je baby wilt nog niet goed doorslapen in de nacht. Er zijn dan ook ontzettend veel tips te vinden, de ene wat beter dan de andere, om je baby door te laten slapen. Maar welke tips zijn nou echt goed en kunnen jou en je baby helpen bij het doorslapen gedurende de nacht? Dat laten wij je zien in dit artikel.
Wat betekent doorslapen?
Voordat we het gaan hebben over hoe jij je kleintje kunt laten doorslapen is het misschien eerst handig te vertellen wat doorslapen nu eigenlijk precies is. Je spreekt over doorslapen wanneer je baby aan één stuk door slaapt voor een bepaalde periode, zonder dat hij wakker wordt. Hij gaat dan na zijn laatste voeding slapen en slaapt door tot de eerste voeding in de ochtend. Bijvoorbeeld wanneer je de laatste fles om 23:00 uur geeft, en de eerst weer om 7:00 ’s ochtends is.
Belangrijk om te weten is dat een pasgeboren baby vrijwel nooit kan doorslapen. Een pasgeborene heeft namelijk elke drie uur een voeding nodig, en dus kan het niet zo zijn dat hij voor langer dan drie uur doorslaapt. Toch zijn er wel baby’s die al vrij snel doorslapen. Zeker bij baby’s waarbij er gevoed wordt op verzoek kan het zijn dat er al snel meer uur zit tussen twee voedingen in.
Kijk er echter niet raar van op wanneer je kindje 4 weken oud is en nog steeds niet doorslaapt; dit is namelijk volkomen normaal. Het doorslapen begint meestal pas echt na ongeveer drie maanden. Ook kan het karakter van je kind meespelen. Is je baby erg gevoelig voor prikkels, dan zullen zij vaak meer moeite hebben met doorslapen. Ook zullen ze dan moeilijker in slaap vallen en worden ze sneller wakker door licht of een onverwacht geluid.
Doorslapen, hoe kun je er voor zorgen?
Er zijn natuurlijk ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken te vinden, evenals artikelen van moeders, experts en andere ervaren mensen die graag hun mening willen delen. Je vindt er heel veel tips en informatie, echter zijn niet alle tips even bruikbaar. Dit komt vooral omdat deze tips erg gebaseerd zijn op één baby, en dus niet geldt voor baby’s in het algemeen. Ook kan het zijn dat de tips erg gedateerd zijn en deze tegenwoordig niet meer worden toegepast.
Toch zijn er gelukkig ook heel veel tips te vinden die wel bruikbaar zijn, omdat deze wat algemener zijn. Deze hebben we dan ook voor je opgesomd. De tips kun je direct toepassen om jouw baby beter door te laten slapen.
Zorg voor rust en regelmaat
Rust en regelmaat is belangrijk voor een baby, ook wanneer je niet bezig bent met doorslapen. Een baby kan erg snel overprikkeld raken, bijvoorbeeld door een muziekje dat automatisch af blijft spelen. Dit kan al snel te druk zijn voor een kleintje en wanneer hij verschillende indrukken krijgt gedurende de dag, kan hij sneller overprikkeld raken. Dit zorgt er vervolgens voor dat je baby lastiger in slaap kan komen, laat staan kan doorslapen. Het is verstandig om op bepaalde momenten van de dag met je baby te spelen, in plaats van de hele dag. Wanneer je dit elke dag herhaalt rond dezelfde tijdstippen zal er regelmaat ontstaan.
Daarnaast is het ook belangrijk regelmaat aan te houden met het tijdstip waarop je baby naar bed gaat in de avond. Hierbij is het belangrijk dat je goed let op de vermoeidheidssignalen. Zodra je de eerste signalen opmerkt breng je hem naar bed. Het geeft niet als hij vervolgens nog een paar minuten wakker in bed ligt. Uiteindelijk zal je baby dit ritme oppikken en op een vaste tijd gaan slapen.
Doorslapen in een goede slaapomgeving
Een goede slaapomgeving is voor iedereen belangrijk, ook zeker voor een baby. Dit begint al bij een goed bedje of een goede wieg die op de juiste manier is opgemaakt, en een kamer die ’s nachts goed donker gemaakt kan worden. Belangrijk is ook dat er een goed matras aanwezig is, maar je kan ook gebruik maken van een babynestje. Ook hierbij is het belangrijk dat hij van goede kwaliteit is en dat de stof doorademend is.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen je baby in te bakeren. In een speciale doek zal je baby niet zo snel wakker worden van zijn eigen bewegingen. Zeker wanneer hij rond de 3 maanden is kunnen zijn armen ongecontroleerd gaan bewegen waardoor hij zichzelf wakker kan slaan. Met een inbakerdoek kan dat niet gebeuren. Wanneer je inbakeren niks vindt, kun je ook speciale slaapzakken aanschaffen om in te bakeren. Wel moet je hiervoor altijd eerst contact opnemen met een professional, zoals het consultatiebureau. Zij kunnen je voorzien van het nodige advies.
Lees ook: Een pretecho met 16 weken