Als de peuterpuberteit aanbreekt

“Nee!”. Als je kind één jaar oud is, is dit vaak het antwoord dat je krijgt. Als je kind tussen de twee en de drie jaar oud is, komt hij in de zogenaamde peuterpuberteit. Met 1 jaar ondekt je kind zijn eigen wil ontdekt, maar kan nog niet de consequenties van zijn gedrag zien, vanaf 2 jaar kan je kind dit wel. Je peuter heeft behoefte aan zelfstandigheid, maar is daarbij bang om zich van zijn ouders los te maken. De peuter levert hierdoor strijd met zijn vader en moeder en met zichzelf.

Perioden

De opstandige perioden van je kind zijn goed voor het ontdekken van zijn eigen persoonlijkheid. Je kind beseft zich dat hij zelf beslissingen moet nemen en een zelfstandig persoon is. Deze ontwikkeling gaat stap voor stap, maar is in bepaalde perioden sterker. De peuterpuberteit wordt door een aantal dingen gekenmerkt:

– Onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Je kind wil zijn eigen keuzes maken. Je kind wil dingen zonder hulp doen en niet iets moeten.

– Angst en frustratie. Je peuter kan nog lang niet alles zelf. Omdat hij dit wel wil, zal dit frustraties opleveren. Je kind is kwaad op zichzelf. Hij wil dingen wel, maar kan deze nog niet.

– Egocentrisch. Je kind is veel met zichzelf bezig en is hierdoor minder op anderen gericht. Je kind wil dat alles op zijn manier gaat en denkt dat de hele wereld van hem is.

Driftbuien

Omdat je kind niet altijd zijn zin zal krijgen en niet alles gaat zoals je kind wil, kan hij driftbuien krijgen. Hij kan zich vaak nog maar moeilijk in woorden uitdrukken en uit dit daarom door te gaan gillen en stampvoeten. Het is belangrijk dat je hierbij rustig blijft. Ga gehurkt voor hem zitten, kijk hem aan en zeg rustig dat hij dit niet mag doen. Waarschuw hem dat hij anders ergens moet gaan zitten om af te koelen. Meestal zet je kind zijn gedrag daarna door. Zet hem dan rustig op de strafplek en zeg hem dat hij daar moet blijven tot hij gekalmeerd is. Laat je kind daar zitten tot hij rustig is. Zeg hem als hij gekalmeerd is nogmaals wat hij niet mag doen en laat het vervolgens rusten. Wees consequent en blijf rustig. Waarschuw eerst altijd een keer en ga daarna over tot actie. In het begin is dit lastig, maar uiteindelijk zal het gaan werken.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
65VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De babyuitzet kopen met een budget

Wanneer je zwanger bent moeten er natuurlijk heel veel nodige spullen in huis gehaald worden. Niet alleen voor jouzelf maar ook zeker voor de...

De huid van je baby verzorgen

De tere huid van je baby wil je natuurlijk goed verzorgen maar hoe doe je dat precies? Er zijn veel verschillende producten beschikbaar voor...

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virusontsteking die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Deze ontsteking wordt ook wel valse kroep genoemd....

Het supermama syndroom

Heb jij soms ook het idee dat jij als mama perfect in staat bent om alles voor iedereen te doen en daarnaast ook nog...

Wat is warmte uitslag?

Warmte uitslag kan ontstaan wanneer het buiten erg warm is. Iedereen kan hier last van hebben maar het komt vooral voor bij baby’s en...