Je baby voor de televisie. Is het slim? Of juist niet?
Tegenwoordig is het medium niet meer uit onze tijd weg te denken. Verschillende experts geven het advies om kinderen niet langer dan twee uur per dag voor de televisie te zetten. Het zal ten koste gaan van de ontwikkeling van een kind. Want is het niet veel beter om je kind buiten te laten spelen, te laten bewegen en te laten ontdekken?
Sociale vaardigheden
Tegenwoordig zijn er veel verschillende programma’s die de ontwikkeling en het leervermogen van baby’s en peuters stimuleren. Denk aan programma’s als TikTak en Teletubbies. De fantasie wordt geprikkeld en je kindje leert door te kijken. De korte programma’s bestaan grotendeels uit herhalingen. Iets waar baby’s veel van houden. Hierdoor herkennen ze onderwerpen en personages. Tevens stimuleren de programma’s de interactie tussen de ouders en de kinderen, zoals samen meezingen met de liedjes op televisie.
Samen kijken
Wanneer je kindje jonger is dan vier jaar is het belangrijk om altijd samen naar de televisie te kijken. Je kindje heeft tot een leeftijd van vier jaar nog weinig besef over wat echt en nep is. Voor een baby van een half jaar zijn de bewegende beelden en de kleuren op televisie al voldoende om vermaakt te worden. Is je kindje een jaar dan zal hij of zij de inhoud van het programma beter begrijpen.
Met peuters is het goed om na afloop van het programma met je kindje te praten over het programma. Wat heb je gezien op televisie? Door samen na te denken over een televisieserie leert je kindje kritisch met televisieprogramma’s om te gaan.
Nadelen televisie kijken
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het kijken naar televisie op jonge leeftijd. Het is belangrijk te onthouden dat te lang nooit goed is. Voor de allerkleinste is een half uurtje voldoende. Door af en toe samen met je uk naar de televisie te kijken leert hij of zij veel. Maar daarna is het weer tijd om de frisse lucht op te zoeken, te gaan wandelen of te gaan spelen.