Voor sommigen zijn ze snel gezet, anderen kost het iets meer moeite. Maar één ding is zeker de eerste stapjes van je baby zul je niet snel vergeten.
Leren lopen kost tijd en het moment waarop je kindje zijn of haar eerste stapjes zet is voor een deel genetisch bepaald. Wanneer je kindje minder snel loopt dan het kindje van de buurvrouw betekent het niet dat jou kindje minder slim is. Intelligentie speelt geen rol. Wel heeft de leeftijd waarop je kindje gaat lopen te maken met de lengte, het gewicht en de voeding.
Voordat je kindje de eerste stappen zet leert hij of zij eerst te zitten en te staan. Na ongeveer drie tot vijf maanden kan de kleine omrollen en voorwerpen oppakken. Vervolgens leert je kindje zijn of haar hoofd rechtop te houden zonder steun.
Hierna begint het ‘kruipproces’. Je kindje trekt zich op aan bijvoorbeeld de spijlen van de box en probeert te staan. Dit proces gaat vaak met vallen en opstaan. Het is vooral belangrijk om niet te schrikken wanneer je kindje valt. Struikelen en stoten hoort erbij. Je kindje wordt onzeker en zenuwachtig wanneer je angstig op het vallen reageert.
Na ongeveer tien tot achttien maanden is je kindje klaar om de eerste stappen te gaan zetten.
Het is verstandig om in het begin je kindje te laten lopen op blote voeten. Zo heeft je baby meer houvast. Pas als je met de kleine naar buiten gaat pak je de schoenen te voorschijn.