Tijdens de eerste maanden communiceert je baby door
te huilen. Na enkele maanden komen daar kreetjes, gekraai en gebrabbel bij. Je
baby begint na drie maanden bewust geluid te maken. Deze zijn dan nog niet
bedoeld om te communiceren. Het gaat er voor je baby voornamelijk om dat hij
contact met je heeft. Hij verwacht dan ook reactie als hij een geluidje geeft.
Passieve taal
Na de eerste zes maanden gaat je kind steeds meer interesse tonen in geluiden en taal. Je baby begint woorden te herkennen en kan daarom plotseling ineens op zijn nam reageren. Hij begrijpt de woorden dan al wel, maar kan deze nog niet uitspreken. Deze fase wordt de periode van passieve taal genoemd.
Actieve taal
Na deze periode van passieve taal volgt de periode van actieve taal. Je kind gaat proberen om zelf ook klanken te produceren. In het begin zijn dit vooral klinkers. Geleidelijk komen hier medeklinkers bij en zal je kind zijn eerste fantasiewoordjes uitspreken.
Geen betekenis
Je kind oefent de verschillende klanken en sommige kunnen klinken als “papa” of “mama”, maar je kind weet nog niet wat hij zegt. Hij bedoelt nog niets met de woorden die hij zegt.
Uitbreiding
De passieve en actieve taalkennis van je kind zal zich snel uitbreiden. Je kind gaat steeds beter begrijpen wat je bedoelt en zal al snel simpele opdrachtjes kunnen uitvoeren. De klanken en geluiden breiden zich uit en je kind voegt hier verschillende ritmes en toonhoogtes aan toe. Het gaat steeds meer klinken alsof je kind echte zinnen probeert te vormen.
Communiceren
Na verloop van de tijd gaat je kind zich echt tot je richten en lijkt me je te willen communiceren door je aandacht te trekken. In deze periode is het belangrijk om zijn spraakontwikkeling te gaan stimuleren.
Vroeg of laat?
Het eerste echte doelbewuste woordje zeggen de meeste kinderen tussen de tiende en veertiende maand na de geboorte. Het komt echter ook vaak voor dat kinderen later zijn. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Als je kind op zijn tweede verjaardag nog geen enkel herkenbaar woordje heeft gevormd, kun je contact opnemen met de arts op het consultatiebureau. Zolang je kind je tot die tijd wel lijkt te begrijpen, is er niets om je zorgen om te maken. Sommige kinderen zijn minder geïnteresseerd in taal, maar tonen bijvoorbeeld meer interesse in kruipen en lopen.