De grootste gevaren in huis voor je baby

Het is niet veel werk om een baby een veilig huis
te geven. Pasgeborenen zijn nog te klein om zich zelfstandig in de nesten te
kunnen werken. Hij kan nog geen dingen in zijn mond steken of uit zijn bedje
klimmen. Ook zal het nog een aantal maanden duren voordat hij richting de trap
kan kruipen. Toch is het niet te vroeg om bij zijn veiligheid stil te staan.

Zelfs voordat je baby geboren is, kan je al leren om te gaan met mogelijke
gevaren. Hieronder worden een aantal mogelijke gevaren genoemd en manieren om ze te voorkomen.

Het slapen

Om SIDS of wiegendood te voorkomen, kan je de baby tijdens het slapen het beste op zijn rug op een stevig matras leggen. Let er op dat het matras goed past en je baby niet tussen de wieg en het matras kan komen te liggen. Let er op dat de wieg compleet en heel is. Zorg dat er geen zachte dingen, zoals een kussen, dierenvel of knuffeldier bij je baby liggen. Een warme slaapzaak of eendelige pyjama is een veiligere keuze dan een deken. Een deken kan over het hoofd van de baby komen te liggen en daarbij de ademhaling belemmeren. 

Aankleden en vershonen

Zelfs de kleinste baby’s kunnen van de commode afrollen als er ook maar even niet op hen gelet wordt. Koop een commode met veiligheidsbanden of maak deze zelf. Laat je baby nooit alleen. Om het risico op vallen volledig te voorkomen, kan je je baby ook op de vloer omkleden. 

In bad

Laat je baby nooit alleen tijdens het badderen. Als je baby eenmaal rechtop kan zitten, lijkt een zitje voor in bad de ideale uitkomst. Maar ook dan kan je baby uit het zitje glijden of voorover vallen als je even niet oplet.

Zware of breekbare spullen

Zorg dat er bij de commode en het bedje van je baby geen schilderijtjes, beeldjes en dergelijke in de buurt staan die op je baby zouden kunnen vallen.
De plaatsing van babymeubilair
Zorg dat wiegjes, commodes en ander babymeubilair niet in de buurt van ramen, touwtjes en andere hangende objecten in de buurt staan. Dit voorkomt dat uw baby zichzelf kan wurgen, verstrikt kan raken of uit het raam kan vallen.
Onstabiel meubilair
Maak onstabiele of hoge meubels (waaronder ook flatscreen tv’s) vast aan de muur. Zeker als je in een gebied woont waar aardbevingen voorkomen of andere kinderen in huis hebt die graag willen klimmen.

Vallende volwassenen

Als je de baby in je armen hebt, kan struikelen of verstappen grote gevolgen hebben. Gebruik ter voorkoming hiervan nachtlampjes, maak vloerkleden indien mogelijk vast, ruim rommel van de vloer op en zorg voor trapleuningen.
Brand
Plaats in elke slaapkamer en op elke verdieping brandmelders. Vervang deze wanneer ze meer dan tien jaar oud zijn. Ook is het verstandig om ten minste één brandblusser op elke verdieping te hebben.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...

Waarom kiezen voor opvolgmelk op basis van geitenmelk?

Wereldwijd drinken ruim 1,2 miljoen kinderen Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk. Ook in Nederland wordt geitenmelk steeds populairder, zowel voor volwassenen als in...

Tips voor raambekleding in de babykamer

Er staat gezinsuitbreiding op de planning! Misschien zelfs wel heel snel. Een van de leukste taakjes als je in verwachting bent is toch wel...

Drukke dag gehad? Ontspan eens!

Na een drukke dag, waarop je hard gewerkt hebt, is het heerlijk om even lekker helemaal tot ontspanning te komen. Voortdurend alleen maar met...