De ontwikkeling van je baby; feiten en fabels

Je baby ontwikkeld zich snel maar hoe kan je dit het beste stimuleren en wat moet je juist laten? Heeft je baby later meer zelfvertrouwen als je hem verteld dat hij slim is? En is het kijken van televisie slecht?

Hieronder tien stellingen over de ontwikkeling van je baby, zijn deze feit of fabel?

1. Stress tijdens zwangerschap veroorzaakt stress bij de baby

Feit. Stresshormonen komen via de placenta in de hersenen van het kind terecht. Hierdoor kan het temperament van je kind veranderen en kan je baby later sneller geïrriteerd en lastiger te troosten zijn. Ook kan het de concentratie en motoriek in de eerste vijf levensjaren van je kind beïnvoeden.

2. Ruzie tussen de ouders is slecht voor de ontwikkeling

Feit. Zelfs baby’s die net geboren zijn, worden gespannen van ruzie. Ze voelen aan dat er iets niet klopt. Als dit vaak voorkomt, kunnen kinderen gedragsproblemen ontwikkelen. Af en toe ruziemaken in de buurt van je kinderen is niet erg, als je het ook maar goedmaakt in het bijzijn van je kinderen.

3. Het benoemen van emoties is gezond

Fabel. Veel ouders willen al vroeg met hun kinderen over emoties praten. Toch zijn kinderen hier uit zichzelf pas in de pubertijd aan toe. Soms kan je er met geduld en door het simpeler te maken al in de kleuterfase mee beginnen. Peuters kunnen zulke gesprekken simpelweg nog niet begrijpen.

4. Goed eten tijdens zwangerschap stimuleert de ontwikkeling van de hersenen

Feit. Goed eten houdt in dat je let op wat je eet en drinkt. Een gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat jij en je kind alles binnenkrijgen wat nodig is. Kinderen die structureel te weinig eten krijgen, hebben op latere leeftijd meer kans op leer- en gedragsproblemen.

5. Mozart tijdens de zwangerschap behaalt kind hoge cijfers bij wiskunde

Fabel. De rekenvaardigheid heeft niets te maken met luisteren naar Mozart. Aangeboren rekentalent zorgt wel voor goede cijfers voor wiskunde en waardering voor de muziek van Mozart. Deze muziek is namelijk heel mathematisch.

6. Veel tegen je kleintje te praten, vergroot je zijn taalvaardigheid

Feit. Door tegen je kind te praten en geluidjes en gezichtsuitdrukkingen te imiteren, verbeter je de taalvaardigheid. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Houd er wel rekening mee dat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt.

7. Intelligentie is beïnvloedbaar

Feit. Noodzakelijke voorwaarden voor de ontwikkeling van intelligentie zijn erfelijk aanleg en een gevarieerde omgeving. De kern van intelligentie bestaat uit de kans krijgen om alles te ontdekken op basis van zijn hersenontwikkeling. Kinderen leren door zelf dingen te doen en te leren van hun fouten. Zorg voor een veilige omgeving en waak voor een overdaad aan boeken en speelgoed. Hierdoor kan je kind het overzicht kwijtraken.

8. Educatief speelgoed verbetert de hersencapaciteit van je kind

Fabel. Ook eenvoudig speelgoed verbetert de hersencapaciteit van je kind. Je kind kan zelf binnen zijn eigen vaardigheden van alles ontdekken. Dit beïnvloedt de nieuwsgierigheid en onderzoeksdrift van je baby.

 9. Je kind heeft veel zelfvertrouwen, als je hen constant vertelt dat ze slim zijn

Fabel. Het kan juist slecht zijn voor het zelfvertrouwen. Kinderen leren niet dat succes ook afhankelijk is van hard werken. Het is daarom beter om hen te prijzen voor hun inzet en harde werken. Kinderen zullen dan beter gaan presteren.

10. Het kijken van televisie is slecht

Feit. De kans op concentratieproblemen stijgt elk uur dat een kind onder de drie jaar televisie kijkt. Directe interactie met de ouders en andere belangrijke zorggevers is belangrijker voor de vroege ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...