Je baby ontwikkeld zich snel maar hoe kan je dit het beste stimuleren en wat moet je juist laten? Heeft je baby later meer zelfvertrouwen als je hem verteld dat hij slim is? En is het kijken van televisie slecht?
Hieronder tien stellingen over de ontwikkeling van je baby, zijn deze feit of fabel?
1. Stress tijdens zwangerschap veroorzaakt stress bij de baby
Feit. Stresshormonen komen via de placenta in de hersenen van het kind terecht. Hierdoor kan het temperament van je kind veranderen en kan je baby later sneller geïrriteerd en lastiger te troosten zijn. Ook kan het de concentratie en motoriek in de eerste vijf levensjaren van je kind beïnvoeden.
2. Ruzie tussen de ouders is slecht voor de ontwikkeling
Feit. Zelfs baby’s die net geboren zijn, worden gespannen van ruzie. Ze voelen aan dat er iets niet klopt. Als dit vaak voorkomt, kunnen kinderen gedragsproblemen ontwikkelen. Af en toe ruziemaken in de buurt van je kinderen is niet erg, als je het ook maar goedmaakt in het bijzijn van je kinderen.
3. Het benoemen van emoties is gezond
Fabel. Veel ouders willen al vroeg met hun kinderen over emoties praten. Toch zijn kinderen hier uit zichzelf pas in de pubertijd aan toe. Soms kan je er met geduld en door het simpeler te maken al in de kleuterfase mee beginnen. Peuters kunnen zulke gesprekken simpelweg nog niet begrijpen.
4. Goed eten tijdens zwangerschap stimuleert de ontwikkeling van de hersenen
Feit. Goed eten houdt in dat je let op wat je eet en drinkt. Een gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat jij en je kind alles binnenkrijgen wat nodig is. Kinderen die structureel te weinig eten krijgen, hebben op latere leeftijd meer kans op leer- en gedragsproblemen.
5. Mozart tijdens de zwangerschap behaalt kind hoge cijfers bij wiskunde
Fabel. De rekenvaardigheid heeft niets te maken met luisteren naar Mozart. Aangeboren rekentalent zorgt wel voor goede cijfers voor wiskunde en waardering voor de muziek van Mozart. Deze muziek is namelijk heel mathematisch.
6. Veel tegen je kleintje te praten, vergroot je zijn taalvaardigheid
Feit. Door tegen je kind te praten en geluidjes en gezichtsuitdrukkingen te imiteren, verbeter je de taalvaardigheid. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Houd er wel rekening mee dat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt.
7. Intelligentie is beïnvloedbaar
Feit. Noodzakelijke voorwaarden voor de ontwikkeling van intelligentie zijn erfelijk aanleg en een gevarieerde omgeving. De kern van intelligentie bestaat uit de kans krijgen om alles te ontdekken op basis van zijn hersenontwikkeling. Kinderen leren door zelf dingen te doen en te leren van hun fouten. Zorg voor een veilige omgeving en waak voor een overdaad aan boeken en speelgoed. Hierdoor kan je kind het overzicht kwijtraken.
8. Educatief speelgoed verbetert de hersencapaciteit van je kind
Fabel. Ook eenvoudig speelgoed verbetert de hersencapaciteit van je kind. Je kind kan zelf binnen zijn eigen vaardigheden van alles ontdekken. Dit beïnvloedt de nieuwsgierigheid en onderzoeksdrift van je baby.
9. Je kind heeft veel zelfvertrouwen, als je hen constant vertelt dat ze slim zijn
Fabel. Het kan juist slecht zijn voor het zelfvertrouwen. Kinderen leren niet dat succes ook afhankelijk is van hard werken. Het is daarom beter om hen te prijzen voor hun inzet en harde werken. Kinderen zullen dan beter gaan presteren.
10. Het kijken van televisie is slecht
Feit. De kans op concentratieproblemen stijgt elk uur dat een kind onder de drie jaar televisie kijkt. Directe interactie met de ouders en andere belangrijke zorggevers is belangrijker voor de vroege ontwikkeling.