De ontwikkeling van je baby stimuleren

Om op te kunnen groeien heeft je baby een veilige omgeving nodig. Ook moet de omgeving hem stimuleren om dingen te ontdekken. Baby’s ontdekken door te luisteren, te kijken, te ruiken en te proeven. Je baby leert door dingen te herhalen. Ook kan je de taal en verstandelijke ontwikkeling stimuleren door te vertellen wat er gebeurt. 

De volgende tips helpen je om de ontwikkeling van je baby te stimuleren:

Emotionele band

Neem de eerste weken de tijd om je baby vast te houden, naar hem te kijken en tegen hem te praten. De eerste weken zijn namelijk belangrijk voor de emotionele band. Stimuleer je baby met knuffeltjes en aanmoedigingen en reageer enthousiast als je baby iets nieuws doet.

Praten 

Praat in korte zinnetjes tegen je baby en maak geluidjes terwijl je dingen doet. Als je baby ouder wordt, kan je de dingen die je ziet gaan benoemen. Je baby raakt dan goed bekend met verschillende woorden en leert deze begrijpen en gebruiken.

Bewegen 

Vanaf ongeveer zes weken kan je baby zijn hoofd omhoog houden. Leg je baby daarom soms ook op zijn buik. Als je baby groter is, kan je speelgoed net buiten zijn bereik op de grond leggen. Dit stimuleert hem om te bewegen. Blijf er wel altijd bij en doe dit niet te lang. Het kost je baby veel energie.

Omgeving 

Zorg dat je baby in zijn omgeving genoeg dingen heeft om naar te kijken. In het begin heeft je baby vooral interesse in dingen die gekleurd of glimmend zijn. Hang een mobiel boven de box en speelgoed aan de rand. Let er wel op dat alles veilig vastzit.

Kijken

Als je baby drie maanden oud is, krijgt hij meer controle over zijn nek. Vaak vindt hij het dan leuk om in een wipstoeltje te zitten en om zich heen te kijken.

Grijpen

Als je baby vier maanden oud is, gaat hij dingen om zich heen vastgrijpen. Geef je baby veilige voorwerpen. Na vijf maanden ontdekken baby’s vaak ook hun eigen tenen. Laat je baby met zijn blote voetjes spelen.

Geluiden 

Je kind leert over taal, ritme, emoties en gevaar door verschillende geluiden te horen. Praat met je baby en geef hem een rammelaar of speelgoed met muziek.

Proeven

Je kind voelt en proeft ook dingen met zijn mond. Zorg dat hij niet te kleine of giftige dingen in zijn mond kan stoppen. Door met zijn tong te voelen en te zoeken leert een baby de dingen om zich heen begrijpen. Geef je kind daarom niet langdurig een speen.

Buiten 

Neem je baby vaak mee naar buiten, bijvoorbeeld naar de winkel of voor een wandeling. Vertel wat je ziet en hoort en laat hem de wereld ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
66VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Welke plekken zijn fijn om je baby te voeden?

Wanneer je borstvoeding geeft weet je dat dit veel tijd in beslag neemt. Dit doe je natuurlijk met alle liefde voor je kindje, maar...

Op vakantie tijdens de zwangerschap

Er zijn een hele hoop mensen die jaarlijks vaak op vakantie gaan en er ook heel erg veel plezier uit halen. Sommige vrouwen worden...

Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Wanneer je zwanger bent geworden, zou je al snel merken dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Helaas keer krijg je ook een...

Wanneer beginnen met het potje?

Elk kind is anders en het kan daarom best wel lastig zijn om bepaalde dingen te bepalen. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld heel erg vroeg...

Welk tussendoortje voor een dreumes?

Wanneer je kinderen hebt, is dit natuurlijk een hele leuke ervaring. Helaas is er geen handleiding voor kinderen en daarom is het best wel...