De ontwikkeling van je baby stimuleren

Om op te kunnen groeien heeft je baby een veilige omgeving nodig. Ook moet de omgeving hem stimuleren om dingen te ontdekken. Baby’s ontdekken door te luisteren, te kijken, te ruiken en te proeven. Je baby leert door dingen te herhalen. Ook kan je de taal en verstandelijke ontwikkeling stimuleren door te vertellen wat er gebeurt. 

De volgende tips helpen je om de ontwikkeling van je baby te stimuleren:

Emotionele band

Neem de eerste weken de tijd om je baby vast te houden, naar hem te kijken en tegen hem te praten. De eerste weken zijn namelijk belangrijk voor de emotionele band. Stimuleer je baby met knuffeltjes en aanmoedigingen en reageer enthousiast als je baby iets nieuws doet.

Praten 

Praat in korte zinnetjes tegen je baby en maak geluidjes terwijl je dingen doet. Als je baby ouder wordt, kan je de dingen die je ziet gaan benoemen. Je baby raakt dan goed bekend met verschillende woorden en leert deze begrijpen en gebruiken.

Bewegen 

Vanaf ongeveer zes weken kan je baby zijn hoofd omhoog houden. Leg je baby daarom soms ook op zijn buik. Als je baby groter is, kan je speelgoed net buiten zijn bereik op de grond leggen. Dit stimuleert hem om te bewegen. Blijf er wel altijd bij en doe dit niet te lang. Het kost je baby veel energie.

Omgeving 

Zorg dat je baby in zijn omgeving genoeg dingen heeft om naar te kijken. In het begin heeft je baby vooral interesse in dingen die gekleurd of glimmend zijn. Hang een mobiel boven de box en speelgoed aan de rand. Let er wel op dat alles veilig vastzit.

Kijken

Als je baby drie maanden oud is, krijgt hij meer controle over zijn nek. Vaak vindt hij het dan leuk om in een wipstoeltje te zitten en om zich heen te kijken.

Grijpen

Als je baby vier maanden oud is, gaat hij dingen om zich heen vastgrijpen. Geef je baby veilige voorwerpen. Na vijf maanden ontdekken baby’s vaak ook hun eigen tenen. Laat je baby met zijn blote voetjes spelen.

Geluiden 

Je kind leert over taal, ritme, emoties en gevaar door verschillende geluiden te horen. Praat met je baby en geef hem een rammelaar of speelgoed met muziek.

Proeven

Je kind voelt en proeft ook dingen met zijn mond. Zorg dat hij niet te kleine of giftige dingen in zijn mond kan stoppen. Door met zijn tong te voelen en te zoeken leert een baby de dingen om zich heen begrijpen. Geef je kind daarom niet langdurig een speen.

Buiten 

Neem je baby vaak mee naar buiten, bijvoorbeeld naar de winkel of voor een wandeling. Vertel wat je ziet en hoort en laat hem de wereld ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...