Vrouwen die in verwachting zijn, hopen in de eerste plaats dat hun baby gezond is. Vaak is dit de belangrijkste wens van nieuwe ouders. Toch kan het voorkomen dat je baby een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft. Dit bekent niet dat je minder om je kind geeft, maar vraagt wel acceptatie en aanpassingen om hier zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.
Instinct
Tijdens de zwangerschap kan al bekend worden dat je baby een beperking heeft of dat je een groter risico hebt op een kind met een beperking. Sommige beperkingen worden pas na de geboorte ontdekt, soms zelfs pas na enkele maanden. Gelukkig heeft maar een klein gedeelte van de baby’s die geboren worden een beperking. Maar dit kan iedereen overkomen. Vertrouw op je eigen instincten. Als je twijfelt over de gezondheid van je kind, laat dit dan altijd onderzoeken.
Zichtbaar
Een verstandelijke beperking is vaak in de eerste jaren nog niet goed merkbaar. Pas op latere leeftijd ga je dit merken. Je kind ontwikkelt zich vaak langzamer dan andere kinderen en je kind kan moeite hebben met bewegen en praten. Bij een lichamelijke beperking is vaak goed te zien wat er precies aan de hand is. Beide soorten beperkingen zijn er in verschillende vormen en hebben verschillende gradaties.
Hulp
Kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking willen vaak zekerheid en veiligheid en kunnen snel aanhankelijk, onzeker en bang zijn. Als ouder is het belangrijk om goed te weten hoe je hier mee om moet gaan. Schroom dan ook niet om hierbij om hulp te vragen.
Het is niet altijd mogelijk om de volledige zorgtaak voor je kind op je te nemen. Vaak kost dit echter meer tijd en kennis. Er zijn daarom speciale opvangen en scholen. Hier bieden ze professionele begeleidingen voor kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking.