Hoe kies je een goede basisschool uit?

Iedere ouder krijgt ermee te maken; de basisschool. Weet jij al precies naar welke school jouw kind toe gaat, of moet je het allemaal nog uitzoeken? Grote kans dat je dit nog niet precies weet, zoals veel ouders. En dat is ook helemaal niet zo gek, want waarom zou je daar mee bezig zijn als je een pasgeboren baby hebt? Toch doe je er goed aan op tijd een basisschool uit te kiezen, maar hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel.

Begin op tijd met zoeken

Het moment waarop jij je kind moet aanmelden op een basisschool kan per school, maar ook per regio verschillen. Het is dus zeker aan te raden op tijd te beginnen met het zoeken naar de juiste basisschool, voordat er zo meteen geen plek meer is op de school van je keuze.

Zeker populaire scholen hebben te maken met een wachtlijst, en je inschrijving geeft je dan ook geen recht op een plek op school. Je doet er goed aan bij de school of scholen van je keuze na te vragen wat de aanmeldperiode en -procedure is. Door dit na te vragen weet je niet alleen wat de eventuele wachttijd is, maar weet je ook of het mogelijk is je kind van tevoren aan te melden.

Houd er wel rekening mee dat jij je kind wettelijk gezien pas mag aanmelden vanaf drie jaar. Heb je dus een vooraanmelding gedaan, dan moet je deze nog definitief maken op het moment dat je kind drie is.

Ook kan het zo zijn dat de gemeente een aantal regels hanteert voor het plaatsingsbeleid van de school. Kinderen van wie er een oudere broer of zus op school zitten krijgen vaak voorrang maar en kan ook gekeken worden naar de afstand. In veel gemeente is het namelijk zo dat je binnen een bepaalde straal moet wonen om toegelaten te worden.

Stel jezelf vragen over de basisschool

Het is belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt over de basisschool van jouw keuze voordat je overgaat tot het aanmelden van je kind. Vroeger was de school die het dichtst bij je huis stond de beste keuze, maar tegenwoordig is dit vaak anders. Het is nu vooral belangrijk dat de school past bij je kind en jouw opvattingen over het onderwijs.

Denk ook na over de route naar school, is deze veilig? Is het mogelijk dat je kind hier alleen naartoe kan fietsen in de toekomst, of zou je je kind met de auto weg moeten brengen. Dit zijn belangrijke punten om van tevoren over na te denken.

Daarnaast kan ook je geloofsovertuiging een grote rol spelen. Het concept van de school laat je zien hoe de school inhoud geeft aan het onderwijs, bijvoorbeeld Daltononderwijs of Jenaplan. Ook punten als het overblijven of een naschoolse opvang kun je meenemen. Heeft de school een continurooster of is het de bedoeling dat je kind tussen de middag naar huis gaat?

De basisschool bezoeken

Nadat je wat onderzoek hebt gedaan is het tijd om de school te bezoeken. Zo kun je de sfeer proeven, de klassen bekijken en je vragen stellen aan de directeur. Ook hoor je tijdens zo’n rondleiding meer over de lessen, normen en waarden, hoe groot de klassen zijn, en hoe ze omgaan met pestgedrag.

Daarnaast kun je nog vragen stellen als wat de school doet aan gezonde voeding, hoeveel beweging er wekelijks is, of de school ook iets doet aan kinderen die minder makkelijk meekomen en welke opties er voor ouders zijn om meer betrokken te zijn bij de school.

Lees ook: De meest voorkomende symptomen van koemelkallergie

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...