Hoe kies je een goede basisschool uit?

Iedere ouder krijgt ermee te maken; de basisschool. Weet jij al precies naar welke school jouw kind toe gaat, of moet je het allemaal nog uitzoeken? Grote kans dat je dit nog niet precies weet, zoals veel ouders. En dat is ook helemaal niet zo gek, want waarom zou je daar mee bezig zijn als je een pasgeboren baby hebt? Toch doe je er goed aan op tijd een basisschool uit te kiezen, maar hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel.

Begin op tijd met zoeken

Het moment waarop jij je kind moet aanmelden op een basisschool kan per school, maar ook per regio verschillen. Het is dus zeker aan te raden op tijd te beginnen met het zoeken naar de juiste basisschool, voordat er zo meteen geen plek meer is op de school van je keuze.

Zeker populaire scholen hebben te maken met een wachtlijst, en je inschrijving geeft je dan ook geen recht op een plek op school. Je doet er goed aan bij de school of scholen van je keuze na te vragen wat de aanmeldperiode en -procedure is. Door dit na te vragen weet je niet alleen wat de eventuele wachttijd is, maar weet je ook of het mogelijk is je kind van tevoren aan te melden.

Houd er wel rekening mee dat jij je kind wettelijk gezien pas mag aanmelden vanaf drie jaar. Heb je dus een vooraanmelding gedaan, dan moet je deze nog definitief maken op het moment dat je kind drie is.

Ook kan het zo zijn dat de gemeente een aantal regels hanteert voor het plaatsingsbeleid van de school. Kinderen van wie er een oudere broer of zus op school zitten krijgen vaak voorrang maar en kan ook gekeken worden naar de afstand. In veel gemeente is het namelijk zo dat je binnen een bepaalde straal moet wonen om toegelaten te worden.

Stel jezelf vragen over de basisschool

Het is belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt over de basisschool van jouw keuze voordat je overgaat tot het aanmelden van je kind. Vroeger was de school die het dichtst bij je huis stond de beste keuze, maar tegenwoordig is dit vaak anders. Het is nu vooral belangrijk dat de school past bij je kind en jouw opvattingen over het onderwijs.

Denk ook na over de route naar school, is deze veilig? Is het mogelijk dat je kind hier alleen naartoe kan fietsen in de toekomst, of zou je je kind met de auto weg moeten brengen. Dit zijn belangrijke punten om van tevoren over na te denken.

Daarnaast kan ook je geloofsovertuiging een grote rol spelen. Het concept van de school laat je zien hoe de school inhoud geeft aan het onderwijs, bijvoorbeeld Daltononderwijs of Jenaplan. Ook punten als het overblijven of een naschoolse opvang kun je meenemen. Heeft de school een continurooster of is het de bedoeling dat je kind tussen de middag naar huis gaat?

De basisschool bezoeken

Nadat je wat onderzoek hebt gedaan is het tijd om de school te bezoeken. Zo kun je de sfeer proeven, de klassen bekijken en je vragen stellen aan de directeur. Ook hoor je tijdens zo’n rondleiding meer over de lessen, normen en waarden, hoe groot de klassen zijn, en hoe ze omgaan met pestgedrag.

Daarnaast kun je nog vragen stellen als wat de school doet aan gezonde voeding, hoeveel beweging er wekelijks is, of de school ook iets doet aan kinderen die minder makkelijk meekomen en welke opties er voor ouders zijn om meer betrokken te zijn bij de school.

Lees ook: De meest voorkomende symptomen van koemelkallergie

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...