Hoeveel kan je baby zien op welke leeftijd?

Een baby heeft een heel ander gezichtsvermogen dan een volwassene. Gelijk na de geboorte ziet je baby nog weinig. Het duurt even voordat hij kleuren en details kan onderscheiden. Maar na twee tot drie maanden kan de kleine zijn moeder al herkennen. Een paar maanden later kan hij kleuren en details onderscheiden. Wat ziet je baby op welke leeftijd?

In de baarmoeder

In de baarmoeder ontwikkelt het deel van de hersenen zich dat verantwoordelijk is
voor het zien. Maar het gebruiken van de ogen wordt niet gestimuleerd. Logisch, want je
ziet immers niet veel in de baarmoeder.

Pasgeboren

Gelijk na de geboorte zien baby’s nog niet scherp en kunnen ze beide ogen nog niet coördineren. Kleuren kan hij amper onderscheiden en details ziet hij niet.
Wel geldt: hoe hoger het contrast, hoe beter hij het ziet. Wel kunnen pasgeborenen voorwerpen van dichtbij, op een afstand van 30cm- 50cm goed onderscheiden.

De eerste weken

Je baby herkent jou aan jouw geur, stem en warmte. Maar hoe jij eruit ziet weet hij niet. Hij kijkt niet naar je ogen, maar vooral naar je haargrens. Dit contrast is namelijk het scherpst.
Rond vier weken kan je kindje voorwerpen volgen die voor hem bewegen. Tussen de 6 en 7 weken gaat hij volume onderscheiden. En rond de 6 weken herkent hij de kleur rood en vervolgens groen. De kleur blauw blijkt lange tijd zwartachtig. Pas na een half jaar kan hij ook deze kleur herkennen.

3-4 maanden

Je baby kan nu met beide ogen gecoördineerd naar één punt kijken. Het onderscheiden van kleuren lukt hem nu ook steeds beter. Ook kan hij details van voorwerpen onderscheiden. Het gezichtsvermogen wordt door het vele oefenen nu steeds beter.

6 maanden

De ogen van je baby hebben nu ongeveer 2/3 van de grootte van volledig ontwikkelde ogen. De kleine kan nu met beide ogen tegelijk waarnemen. Voor het eerst kan hij diepte zien. Zo zal hij bijvoorbeeld niet overal overheen kruipen. Kruipen over een glazen plaat met daaronder een gat/kuil durft hij niet.

12 maanden

Na 1 jaar kan je kindje de beweging van zijn ogen perfect coördineren met de beweging van zijn lichaam. Hij heeft nu dezelfde waarneming als een volwassene.

Wanneer naar de oogarts?

Het kan voorkomen dat het zicht van je kindje zich onvoldoende ontwikkelt. Het
is dan belangrijk om direct contact op te nemen met de arts. Maar wanneer?

 • Je kindje kijkt scheel. Een beetje scheel kijken tot de leeftijd van 3 maanden
  mag best.
 • De pupillen hebben een andere vorm.
 • Je baby heeft trillende ogen.
 • De ogen van je baby schieten voortdurend ‘heen en weer’.

Heb jij vragen of wil je jouw ervaringen delen met andere moeders? Dat kan op ons forum!

Vorig artikelRust, Reinheid en Regelmaat
Volgend artikelEenkennigheid

Gerelateerde artikelen

Comments

 1. Hallo ik zit met een vraagje
  mijn dochter van net 8 zegt sinds haar 1 e levensjaar
  dat haar oogje niet goed ziet,duizelig etc.we hebben bloed laten prikken etc.
  nu zit ze in groep 5 kan ze digibord niet lezen en boeken vind ze wiebelig etc.
  gaan we gisteren na ziekenhuis constateren ze dat haar zere oog rechts een plus oog,is en haar zicht van baby niet is veranderd?
  zou dat met een bril weer goedkomen???
  groetjes ax

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

915FansLike
66VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Opgroeien met huisdieren

Het is natuurlijk heel erg gezellig om een huisdier te hebben waar je mee kan knuffelen en spelen. Ook is het bewezen dat het...

Met je baby op vakantie gaan

Met zijn tweeën op vakantie gaan is heerlijk relaxt. Je pakt de spullen in die je nodig hebt en kunt vervolgens gaan genieten op...

Zwemmen met je baby

Dat zwemmen gezond is dat weten we allemaal, maar het is ook nog eens heel erg goed voor de motoriek en de sociale ontwikkeling...

Sporten met je baby is makkelijker dan je denkt!

Misschien zie je er ontzettend tegenop om naar de sportschool te gaan nu je een baby hebt. Het idee je kind achter te laten...

Wanneer start je met babyvoeding?

De eerste maanden heeft je baby voldoende aan de borst of de fles. Maar zo rond de vier maanden mag je gaan beginnen met...