Als je baby rond de zeven maanden oud is, kan hij zich gaan hechten aan een knuffel. Je baby kan vanaf die leeftijd ook moeite krijgen met afscheid nemen. Je baby vindt het dan moeilijk als je hem bij de oppas brengt, maar bijvoorbeeld ook als je even de kamer uitloopt. Omdat je baby zich kan hechten aan een knuffel kan dit hem troost en veiligheid bieden.
Baby’s hebben elk hun eigen voorkeur. De één heeft het liefst een dekentje of doekje terwijl de ander niet zonder een speelgoedbeestje kan. Je baby zal zelf zijn favoriete knuffel kiezen en het beste is dan ook om dit toe te laten. De geur en zachtheid van de knuffel is vaak belangrijk. Om jouw geur aan de knuffel te geven, kan je zelf een nachtje met de knuffel slapen. Voor je baby ruikt de knuffel dan prettig en vertrouwd. Naast een knuffel of een dekentje, kan een baby zich ook hechten aan een bepaalde speen of een muziekje.
Ouders kopen vaak dezelfde knuffel nog een keer uit angst voor een ontroostbaar kind of voor als de eerste zoek raakt. Voor je kind is de knuffel namelijk erg belangrijk. Het kan een vertrouwd gevoel geven bij de oppas of op de crèche. Pak de knuffel dan ook nooit van je kind af en laat hem de knuffel zolang houden als dat hij zelf wil. Je kind gaat vanzelf aangeven als hij de knuffel niet meer nodig heeft. Het wordt dan gewoon speelgoed, net als de rest van de speeltjes. Bij sommige kinderen kan dit tot hun zesde of zevende jaar duren.
Let er op dat de knuffel wel veilig is. Zorg dat de knuffel geen losse deeltjes heeft. Zorg dat de knuffel het gezicht van je baby niet kan bedekken als hij slaapt. Dit kan gevaarlijk zijn. Zet de knuffel nadat je kind ingeslapen is, in de hoek van het bedje. Dit geldt ook voor doekjes en dekentjes. Zeker als deze vies zijn geworden door speeksel, kunnen deze je kind laten stikken. Ze laten dan geen lucht meer door.