Na de geboorte wordt de lengte en het gewicht van je baby genoteerd. Dit wordt tijdens elk bezoek aan het consultatiebureau weer gedaan.
Het eerste levensjaar
Gedurende het eerste levensjaar groeit je kindje gigantisch snel. Baby’s groeien over het algemeen tussen de zes en negen maanden het snelst. Na het eerste jaar zal de groeisnelheid weer wat afnemen. De verhouding tussen lengte en gewicht kan een vroeg waarschuwingssignaal zijn voor mogelijke groeiproblemen.
Als je baby vier of vijf maanden oud is, zal hij ongeveer twee keer zo veel wegen als bij de geboorte. Toch is dit per kind verschillend. Maak je dus geen zorgen als de kleine van de buurvrouw een stuk groter is dan jouw hummeltje thuis.
Baby’s maken vaak groeisprongetjes. Het is dus niet belangrijk of je kindje de ene week veel aankomt en de volgende weer minder. Vooral als je kindje ziek is geweest of vaardigheden aan het ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld kruipen of lopen, komt het voor dat hij iets minder snel groeit. In een groeicurve kun je zien wat de gemiddelde lengte is van kinderen van een bepaalde leeftijd. Er zijn maar weinig kinderen die precies aan het profiel van het gemiddelde kind voldoen. Vaak zijn kinderen net iets korter of juist iets langer. Maak je dus geen zorgen als je kindje groter of kleiner is dan de waarden in de grafiek.
Kind meten
Je hoeft je baby niet zelf te meten. Het wordt juist afgeraden. Als een baby tevreden is en goed gedijt heeft het wekelijks meten van de kleine geen nut. Zorg je ervoor dat de lengte en ook het gewicht van je kindje niet te belangrijk voor je worden. Het is vooral belangrijk dat je kind lekker in zijn vel zit en dat je kind zich op alle fronten goed ontwikkeld. Het consultatiebureau zal de groei van je kindje nauwkeurig in de gaten houden.
Uiteindelijke lengte kind
Afgezien van ziektes of ongelukken wordt de uiteindelijke lengte van een kind voornamelijk bepaald door de lengte van beide ouders. Als jij en je partner tamelijk klein zijn, zal de kans groot zijn dat jullie kind niet langer wordt dan het gemiddelde kind.
Groeicurve WHO
In 2006 zijn door de World Health Organisation (WHO) nieuwe groeicurven voor de groei van baby’s en kinderen tot vijf jaar vrijgegeven. Deze groeicurven zijn voor het eerst gebaseerd op hoe een kind zou moeten groeien. Tijdens het onderzoek voor deze groeicurven is vast komen te staan dat kinderen overal ter wereld, met een gezonde start, op dezelfde manier groeien in lengte en gewicht
De ‘z-score’ is een statistische weergave van de groei van kinderen en statistisch gezien een ander soort weergave dan de percentiel, zoals bijvoorbeeld de P97, P50 en P3 die in Nederland en België gebruikt worden op de CB’s en bij K&G. De groeicurve-online van het Kenniscentrum Borstvoeding maakt gebruik van de z-scores van de WHO. (Bron: Kenniscentrum Borstvoeding).
Klik hier om de WHO groeistandaarden beter te lezen.