Linkshandig of rechtshandig?

Hoe kun je zien of je baby linkshandig of rechtshandig is? Pas rond het derde levensjaar zal je kindje ‘beslissen’ of hij links- of rechtshandig is. Toch kun je na het eerste jaar misschien al kijken of hij een voorkeur voor links of rechts heeft.

Rechtshandig
De eerste maanden zijn negen van de tien kinderen rechtshandig. Waarom de mens een sterke voorkeur heeft voor rechtshandigheid weet niemand. Een kleine aanwijzing is mogelijk al in de baarmoeder te zien. De meeste ongeboren baby’s liggen met hun rechterkant dichterbij de buikwand van de moeder. De rechterzijde van de baby kan hierdoor meer prikkels ontvangen dan de linkerzijde. De rechterzijde ontwikkelt zich dan iets beter. Tijdens de eerste jaren kan dit veranderen. Rond het derde levensjaar kan je pas zien of je kind rechts- of linkshandig is.

Toch kun je met een aantal tests rond het eerste jaar al kijken of je kindje een voorkeur voor rechts of links heeft. Dwing je kindje nooit om met zijn rechterhand te tekenen. Laat hem vooral zijn gevoel volgen.

Een kleine test die je kunt doen is een papier oprollen en je kindje vragen of hij of zij erin wilt kijken. Doet je kindje dit met zijn linker- of rechteroog?

Een andere test is een bal rollen. Kijk eens met welke voet je uk de bal tegenhoudt. Rechts of links?

Ook kun je een muziekdoosje aan de kleine geven. Tegen welke oor houdt je kindje het doosje?

Kleine kinderen zullen in het begin voorwerpen met twee handen vasthouden. De echte definitieve keuze weet je dus veel later.

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Leuk om te lezen. Ik ben zelf linkshandig, mijn man is rechtshandig. Onze jongste dochter lijkt rechtshandig te zijn. Onze oudste is linkshandig. Op delinkshandigenwinkel.nl heb ik voor haar een schaartje en pen gevonden. Ze is er superblij mee.

    • Ja het is erfelijk, maar rechtshandig zijn is dominant. Dit betekent dus dat je van beide ouders het gen voor linkshandig moet krijgen om het genetisch te zijn. Daarnaast is onze maatschappij erg rechtshandig gericht waardoor de kans is dat ondanks de genetische linkshandigheid een kind toch rechtshandig (gemaakt) wordt. Vroeger werd dat met rechthandige lepels enzo bewust met alle kinderen gedaan, dit is nu gelukkig niet meer zo maar onbewust gebeurt het nog wel veel.

  2. Dat balletje schoppen zegt niks over de handen. Mijn moeder en ik zijn allebei linkshandig maar mijn moeder is linksvoetig en ik rechtsvoetig. Gebruik dit dus niet als test voor de handen!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...