Spraak- en taalontwikkeling: wat kan je baby op welke leeftijd?

De taalontwikkeling verloopt bij elk kind anders. Het ene kind leert nu eenmaal sneller praten dan het andere kind. Maar wat kun je ongeveer verwachten in welke maand?

In de buik

Wist je dat je kindje al in jouw buik bezig is met spraak en taal? Hij kan jouw stem horen. Als jij tijdens je zwangerschap veel dezelfde muziek draait zal je baby dat na zijn geboorte herkennen. Veel baby’s worden rustig als ze dezelfde muziek weer horen. Maar ook wanneer je zingt geniet je baby mee in de buik. De geluidstrillingen van je stembanden gaan rechtstreeks door naar je baby. Die vibratie voelt je kind en dat vindt hij heerlijk.

Pasgeborene

De allereerste stap op weg naar leren praten is luisteren. Huilen is voor een pasgeborene een manier van communiceren. Hij wil duidelijk maken dat hij honger heeft, moe is of aandacht wil. Door veel te zingen, tegen je baby te praten (wat je gaat doen) en voor te lezen zal je kindje aan je stem wennen en de eerste principes van het communiceren ontdekken.

Maand 2 tot 3

Na een maand kunnen baby’s al verschillende klanken onderscheiden, vooral klinkers. Een paar weken nadat je baby voor het eerst heeft gelachen, komen de eerste klinkergeluiden als Ah, Uh en Oh. Langzaam gebruiken ze ook medeklinkers. De P, de B en de M gebruikt je baby als hij mopperig is. De J en de K als hij vrolijk is.

Maand 3 tot 4

Met drie maanden kunnen baby’s al kraaien van plezier. Langzaam komen de eerste
piepkleine zinnetjes. Baby zeggen niet langer mee alleen ‘Ah’, maar ‘Ah goe’.

Maand 4 tot 5

Langzaam besef je kindje dat er ook naast huilen een andere manier van communiceren is, namelijk brabbelen.

Maand 5 tot 6

Rond deze periode zal je kindje vooral mede-klinkercombinaties gebruiken, zoals babababa. Baby’s ontdekken nu ook vaak het verschil tussen vriendelijk en boos. Aan je stem weet hij of je boos bent of blij.

Maand 6 tot 7

Een belangrijke mijlpaal in de taalontwikkeling: je baby gaat brabbelen als je naar hem luistert en zwijgen als je tegen hem praat. Je baby zal zijn stem op verschillende manier gebruiken, van kraaien tot murmelen of brabbelen.

Maand 7 tot 8

Rond deze periode gaat je kindje brabbelen in klanken die ze horen met bijpassende zinsmelodie en intonatie. Het lijkt alsof de kleine een gesprek met je wilt voeren.

Maand 8 tot 9

Roep de naam van je baby maar eens en hij zal deze nu herkennen. Ook begrijpt hij de betekenis van verschillende woorden.

Maand 9 tot 10

Nu begint je kindje ook korte zinnetjes te begrijpen. Als je vraagt ‘Waar is de poes?’, zal je kindje hem aanwijzen.

Maand 10 tot 12

De meeste kinderen zullen tussen de tiende en veertiende maand hun eerste woordje doelbewust uitspreken. Maar er zijn kinderen die al voor de tiende maand hun eerste woordje uitspreken. In de meeste gevallen is dit: papa, mama of bijvoorbeeld hond.

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Ik heb het gevoel dat meisjes sneller zijn met het leren van woordjes dan jongetjes. Ik denk dat oefenen ook enorm kan helpen om de spraak op gang te brengen.

  2. Meisje ,jongetje het zegt niks.

    Ons zoontje zij met zeven en half maand al zijn eerste woordje 🙂 visje was het haha niet eens papa of mama lol.

  3. Mijn zoon van 22 maanden kletst de oren van je kop en maakt al hele zinnen. Wel leuk hoor want op de fiets kletsen we over alles wat we tegen komen 🙂 Ook is hij overdag al zinnelijk en heeft hij alleen ’s nachts nog een luier 😃maar met zijn tanden is hij niet vlot heeft er boven 4 onder 2. En totaal 4 kiezen. Maar dat komt ook nog wel 😃

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
69VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Besparen op de babykamer: hoe doe je dat?

Verwacht jij binnenkort een klein wondertje? Gefeliciteerd! Je bent natuurlijk dolblij, maar misschien zit je hoofd ook een beetje vol. Een baby krijgen brengt...

Zo kun je je kind op een verantwoorde manier verwennen!

De laatste tijd zijn er veel blogs die ingaan op het feit dat kinderen te verwend zijn. Veel mensen vragen zich af of dit...

Belangrijke items in de kledingkast van je kind

De kans is groot dat de kledingkast van jouw kind vol ligt met leuke kledingstukken in diverse kleuren en mooie prints, maar weet je...

Waar vind je inspiratie voor leuke babynamen?

Komt er een baby aan? Dan wacht jou de belangrijke taak om een naam te bedenken. Een pittig klusje, want we hebben het hier...

Dingen die je vergeet te regelen voordat de bevalling begint

De babykamer en de uitzet aanschaffen zijn dingen die je niet vergeet. Je bent immers constant bezig met het wonder in je buik, en...