Wist je dat je baby al op een kleine prikkel heftig kan reageren? Dit komt omdat zijn stressysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Als je baby honger heeft, het te koud heeft of een hard, vervelend geluid hoort, dan kan hij hier zelf niets aan doen. Dit zorgt voor stress. Je baby kan dit alleen uiten door te huilen. Door het huilen word jij of andere mensen in zijn omgeving ‘gevraagd’ om hem te helpen.
Gevoelig voor stress
Net als bij volwassenen is het ene kind gevoeliger voor stress dan de ander. Sommige kinderen huilen sneller dan anderen. Kinderen die gevoeliger zijn voor deze stress blijken vaak ook gevoeliger te zijn voor hun ouders en verzorgers. Zij zijn bijvoorbeeld extra gevoelig voor de troost, aandacht en manier waarop voor ze gezorgd wordt. Het is echter niet zo dat deze kinderen later in hun leven sneller last hebben van stress.
Het is niet erg om af en toe wat stress te hebben. Het is alleen wel belangrijk dat deze stress niet te lang aanhoudt. Verder blijkt stress besmettelijk te zijn. Kleuters zijn vaak gevoeliger voor stress als zij als baby een moeder hadden die veel last had van stress. Stress bij de moeder na de babytijd blijkt hier niet van invloed op te zijn.
Stress verminderen
Stress is niet erg, maar het moet uiteindelijk wel weer afnemen. De natuurlijk en gezonde reactie kan namelijk schadelijk zijn als deze te lang aanhoudt. Omdat bij je baby het stressysteem nog niet volledig ontwikkeld is, kan dit leiden tot blijvende schade. Als je baby bij een stressvolle situatie snel getroost wordt, zal het stresssysteem zich goed kunnen ontwikkelen. Na het eerste levensjaar is het stresssysteem vaak al volledig ontwikkeld. Je kind zal daardoor steeds beter met stressvolle situaties om kunnen gaan. Als je kind minder positieve ervaringen heeft en te vaak gestresst is, zal hij of zij een stressgevoeliger persoon worden. Hierdoor heeft je kind op latere leeftijd een grotere kans op bijvoorbeeld depressies, verslavingen en angststoornissen.