Een tweeling zorgt voor een andere situatie dan meerdere kinderen in één gezin. Bij een tweeling zijn er binnen het gezin meerdere kinderen die in dezelfde levensfase zitten. Dan kan zowel voor- als nadelen hebben.
Houd hierbij rekening met een aantal dingen.
Zorg voor hulp
Vooral in de eerste maanden zal je je handen vol hebben aan het verzorgen van je tweeling. Wat extra hulp kan dan goed van pas komen. Blijf er wel op letten dat je zelf bepaalt wat er gebeurt, jij bent immers de moeder van je kinderen.
Verdeel de aandacht
Verdeel de aandacht over je kinderen, ook over je oudere kinderen. Dit is vaak erg lastig bij het opvoeden van een tweeling. Ouders vragen zich af of zij niet onbewust het ene kind meer aandacht geven dan de ander. Je kan het ene kind wel meer aandacht geven, als je op een ander moment maar het andere kind de meeste aandacht geeft.
Individuele behandeling
Behandel je kinderen als individuen. Vaak ga je je kinderen met elkaar vergelijken en de nadruk leggen op de overeenkomsten. Als je ook op de verschillen let, zullen zij zich sneller een individu voelen en elkaar ook minder als concurrenten beschouwen.
Praten
Veel mensen geloven dat tweelingen onderling contact hebben en zich minder snel op hun ouders richten. Hierdoor ontwikkelt hun praten vaak later dan bij eenlingen. Het is daarom verstandig om met je kinderen afzonderlijk te praten. Hierdoor stimuleer je hun om met je te leren communiceren en hun spraak te ontwikkelen.
Spelen
Het voordeel van een tweeling is dat zij altijd iemand hebben om mee te spelen en daarom zichzelf makkelijker vermaken. Het is daarom verstandig om je kinderen samen in de box te zetten of met speciale hekjes een deel van de kamer af te zetten waar ze samen alle ruimte hebben om te spelen.
Speciale band
Tweelingen hebben vaak een speciale band met elkaar. Deze begint al in de baarmoeder waar de kinderen hun bewegingen op elkaar aanpassen. Ondanks dat er tussen hun derde en vijfde jaar soms rivaliteit en conflicten kunnen ontstaan, zal de speciale band hen een gevoel van rust en veiligheid geven en zullen ze meestal in harmonie met elkaar omgaan.