Stoppen met de speen

 

Vroeg of laat krijgen veel ouders ermee te maken: het wordt tijd dat je kindje stopt met de speen. Veelal een lastige klus, want veel baby’s kunnen niet meer zonder. De fopspeen biedt troost en veiligheid, maar ook is het een gewenning geworden. Hoe dan ook, uiteindelijk zal je kindje ooit moeten stoppen met spenen.

Waarom een speen?

Voor pasgeboren baby’s is een speen nog ideaal. Ze hebben een zuigreflex en de speen voldoet perfect aan die behoefte. De speen is dan een hulpmiddel om je kindje tevreden te houden en tegemoet te komen aan die behoefte. Wanneer je kindje ouder wordt, neemt  het zuigreflex af en dient de speen alleen nog voor het gevoel van veiligheid, troost en rust.

Dit is het geval als je baby ongeveer 1 jaar wordt. Maar wat is de beste leeftijd om je kindje van de fopspeen af te helpen? Voorheen werd 6 jaar gezegd, maar kinderartsen raden 2 jaar aan. 

Als je kindje daarna nog lang de speen blijft gebruiken, doet het meer kwaad dan goed. Zo kan de bovenkaak versmallen, het gehemelte verhogen of er kan een overbeet ontstaan. Dit kan weer leiden tot problemen met de spraakontwikkeling. Ook een scheef gebit kan het gevolg zijn.

Afbouwen

Het moment dat de zuigbehoefte minder wordt, is een mooie moment om te beginnen met het afbouwen van de speen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Maar hoe help je je kindje van de fopspeen af? 

Populair is ‘Het stoppen met foppen boek’ van Vivienne van Eijkelenborg (Difrax). Een boek dat kinderen, vanaf drie jaar, binnen vijftien dagen het gebruik van een fopspeen afleert. Op de 15de dag kan de laatste fopspeen worden toegestuurd aan Soe Soe de fopspenenfee en zal Fopmuis, de troost muis (die ook in het verhaal een rol speelt) worden opgestuurd naar je kind.

Je kunt natuurlijk ook zelf creatief zijn. Stop de speen samen met je kindje in een envelop en stuur deze bijvoorbeeld op naar een bekende. Vertel hier een mooi verhaaltje bij. Je kindje weet naturlijk niet echt dat de fopspeen naar Tante … wordt gestuurd. 

Een andere manier is om de speen aan een ballon te hangen en hem uit te zwaaien.  

Kies zelf een manier waarbij jij je prettig voelt en waarvan jij denkt dat dat het beste is voor je kind. Welke aanpak je ook kiest, het is belangrijk om je kindje hierbij te betrekken. Dan is de kans op slagen namelijk het grootst.

Wanneer stoppen?

Bij onrustige periodes als een vakantie of een verhuizing, kun je het nog beter even uitstellen. Een speen is een vertrouwd iets en bij een verandering heeft je kindje vaak behoefte aan iets veiligs. Ook als je merkt dat je kindje na het stoppen met de speen meteen z’n duim in z’n mond steekt, is het waarschijnlijk net even te vroeg geweest.

Vorig artikelHet kolfverlof
Volgend artikelMooi haar voor mama

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...