Veelvoorkomende opvoedproblemen

Na het eerste jaar wordt je kindje steeds extraverter. De kleine begint een eigen wil te krijgen. Voor ouders kan dat soms lastig zijn. Want hoe moet je in sommige situaties reageren?

Geen groente willen eten

Je kindje wil absoluut geen groente eten en je hebt alles al geprobeerd:
vragen, smeken, belonen, negeren. Wat moet je doen?

Dwingen heeft geen zin en boos worden ook niet. Zo wordt het voor de kleine een spelletje. Hij krijgt namelijk een reactie op wat hij doet. Negeer je kindje als hij zijn groente niet eet. Maar beloon de kleine als hij wel een paar happen neemt.

Ook kun je het eten wat aantrekkelijker maken. Doe bijvoorbeeld wat komkommer tussen de boterham met kaas of maal wat groente door een omelet heen.

Niet willen slapen

Sommige kinderen willen niet slapen. Nadat je ze in bed hebt gedaan, komen ze na een paar minuten weer uit bed. Ze willen worden voorgelezen of een knuffel. Wat moet je doen?

In veel gevallen wil een kind niet slapen omdat de dag niet goed is afgebouwd. Opeens moest hij gaan slapen. Je peuter heeft daarom moeite om afscheid te nemen.

Tip: Hang een touwtje aan de muur met daaraan zes tekeningen. Op elke tekening staat een gebeurtenis zoals spelen, het opruimen van speelgoed, eten, tanden poetsen en pyjama aantrekken, boekje lezen en in bed gaan. Wijs elke gebeurtenis aan op de tekening en laat de kleine het afkruisen. Dit zorgt voor structuur en je kindje weet precies waar hij aan toe is.

Knijpen en gooien

Je kindje heeft ontdekt dat hij kan gooien en het speelgoed vliegt door de kamer. Ook kan hij goed knijpen. Hoe moet je met dit gedrag omgaan?

Negeren is absoluut niet verstandig in dit soort situaties. Benoem het gedrag van je kind kort en duidelijk. ‘Je hebt Sam geknepen en nu heeft hij pijn en is zijn arm rood. Dit mag niet!’.

Ook als je kindje gooit met ‘gevaarlijk’ speelgoed leg hem dit dan kort en duidelijk uit. Hij moet leren dat wat hij doet zichzelf of andere mensen pijn kan doen. Negeer het gedrag dus niet. Geef hem zacht speelgoed waar hij wel mee mag gooien en waarmee hij niemand pijn kan doen.

Vroeg wakker

Jonge kinderen zijn vaak vroeg wakker. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat de kleine wat langer in bed blijft liggen? Hieronder een tip:

Zodra de kleine wakker is rent hij naar jullie slaapkamer om in bed te springen. Sommige moeders laten dit toe. Dit zorgt er echter wel voor dat de kleine elke ochtend in jullie bed springt. Al is het 6.00 uur ‘s ochtends. Wellicht kan de volgende manier helpen om je kindje wat langer te laten slapen.

Een bekende tactiek is: lampje aan, mama gaan. Wordt je kindje elke ochtend om 6 uur wakker? Regel dan met een tijdschakelaar dat het lampje in zijn slaapkamer om die tijd aan gaat. Zodra het lampje brandt, mag hij naar jullie toekomen. Rek dit tijdstip de keren die volgen. Zorg bijvoorbeeld dat het lampje de volgende dag om kwart over zes aan gaat en die dag daarna om half 7. Je kindje gaat vertrouwen op het lampje en jij kunt binnen een week minstens een uur langer slapen.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

918FansLike
66VolgersVolg
850VolgersVolg

Recente artikelen

Mogelijke complicaties tijdens de bevalling

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar helaas kunnen er altijd complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Of het nou gaat om een thuisbevalling...

IVF en ICSI, hoe werkt het?

IVF en ICSI zijn twee vaak gebruikte methoden wanneer het niet mogelijk is op de natuurlijke manier zwanger te raken. In vitro fertilisatie (IVF)...

Zwanger worden als je PCOS hebt

Misschien heb je er weleens wat over gehoord, maar groter is de kans dat PCOS compleet nieuw voor je is. Toch is het één...

Quality-time met het gezin: 3 ideale bestemmingen voor een weekendje weg

Vind je dat het weer eens tijd wordt voor een weekendje weg met het hele gezin? Even de dagelijkse sleur...

Durf om hulp te vragen als alleenstaande ouder

Alleenstaande ouder Een dag heeft 24 uur en dat worden er niet meer of minder. Als alleenstaande ouder is dat soms een enorm gepuzzel om...