Veelvoorkomende opvoedproblemen

Na het eerste jaar wordt je kindje steeds extraverter. De kleine begint een eigen wil te krijgen. Voor ouders kan dat soms lastig zijn. Want hoe moet je in sommige situaties reageren?

Geen groente willen eten

Je kindje wil absoluut geen groente eten en je hebt alles al geprobeerd:
vragen, smeken, belonen, negeren. Wat moet je doen?

Dwingen heeft geen zin en boos worden ook niet. Zo wordt het voor de kleine een spelletje. Hij krijgt namelijk een reactie op wat hij doet. Negeer je kindje als hij zijn groente niet eet. Maar beloon de kleine als hij wel een paar happen neemt.

Ook kun je het eten wat aantrekkelijker maken. Doe bijvoorbeeld wat komkommer tussen de boterham met kaas of maal wat groente door een omelet heen.

Niet willen slapen

Sommige kinderen willen niet slapen. Nadat je ze in bed hebt gedaan, komen ze na een paar minuten weer uit bed. Ze willen worden voorgelezen of een knuffel. Wat moet je doen?

In veel gevallen wil een kind niet slapen omdat de dag niet goed is afgebouwd. Opeens moest hij gaan slapen. Je peuter heeft daarom moeite om afscheid te nemen.

Tip: Hang een touwtje aan de muur met daaraan zes tekeningen. Op elke tekening staat een gebeurtenis zoals spelen, het opruimen van speelgoed, eten, tanden poetsen en pyjama aantrekken, boekje lezen en in bed gaan. Wijs elke gebeurtenis aan op de tekening en laat de kleine het afkruisen. Dit zorgt voor structuur en je kindje weet precies waar hij aan toe is.

Knijpen en gooien

Je kindje heeft ontdekt dat hij kan gooien en het speelgoed vliegt door de kamer. Ook kan hij goed knijpen. Hoe moet je met dit gedrag omgaan?

Negeren is absoluut niet verstandig in dit soort situaties. Benoem het gedrag van je kind kort en duidelijk. ‘Je hebt Sam geknepen en nu heeft hij pijn en is zijn arm rood. Dit mag niet!’.

Ook als je kindje gooit met ‘gevaarlijk’ speelgoed leg hem dit dan kort en duidelijk uit. Hij moet leren dat wat hij doet zichzelf of andere mensen pijn kan doen. Negeer het gedrag dus niet. Geef hem zacht speelgoed waar hij wel mee mag gooien en waarmee hij niemand pijn kan doen.

Vroeg wakker

Jonge kinderen zijn vaak vroeg wakker. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat de kleine wat langer in bed blijft liggen? Hieronder een tip:

Zodra de kleine wakker is rent hij naar jullie slaapkamer om in bed te springen. Sommige moeders laten dit toe. Dit zorgt er echter wel voor dat de kleine elke ochtend in jullie bed springt. Al is het 6.00 uur ’s ochtends. Wellicht kan de volgende manier helpen om je kindje wat langer te laten slapen.

Een bekende tactiek is: lampje aan, mama gaan. Wordt je kindje elke ochtend om 6 uur wakker? Regel dan met een tijdschakelaar dat het lampje in zijn slaapkamer om die tijd aan gaat. Zodra het lampje brandt, mag hij naar jullie toekomen. Rek dit tijdstip de keren die volgen. Zorg bijvoorbeeld dat het lampje de volgende dag om kwart over zes aan gaat en die dag daarna om half 7. Je kindje gaat vertrouwen op het lampje en jij kunt binnen een week minstens een uur langer slapen.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...