Jaloezie: een nieuw broertje of zusje

Een broertje of zusje. De meeste kinderen vinden het geweldig. Eindelijk hebben ze iemand om mee te spelen. Maar dan is het zover. De kleine is geboren en nu blijkt dat hij of zij alleen maar slaapt of huilt. Ook gaat er veel aandacht naar de nieuwe aanwinst.

Kinderen kunnen heel wisselend reageren op de geboorte van een zusje of broertje. Wat ze de ene dag leuk vonden, daar willen ze de volgende dag niets meer van weten. De oudere broer of zus moet de aandacht verdelen. En dat is niet altijd makkelijk.

Een ouder kind kan heel onverwacht de nieuwe baby gemeen knijpen, bijten of krabben. Vaak op de momenten dat je als ouder net met wat anders bezig bent. Dit ‘agressieve’ gedrag komt vaak voort uit de behoefte om aardig gevonden te worden. De oudste vraagt zich vaak af: Waarom hebben mijn ouders nog een kindje genomen. Vinden ze mij niet aardig?

Maar dit agressieve gedrag kan ook pas veel later ontstaan. Misschien is je kindje de eerste paar weken heel trots op haar broertje of zusje. Maar zodra de kleinste gaat lopen, moet de oudere zus of broer leren delen. De baby was tot nu toe niet lastig. Hij lag op zijn rug of zat in een wipstoeltje. Nu kan hij opeens door de kamer lopen en is de kamer niet meer alleen het domein van de oudste. Hij moet nu leren delen. Niet alleen tijd en aandacht, maar ook nog eens zijn ruimte. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Complimentjes bij goed gedrag in de buurt van de baby helpt vaak heel goed. Maar betrek je kindje ook bij de verzorging van de baby. Laat hem of haar helpen bij het aankleden of het wassen. Gevaarlijk agressief gedrag moet je natuurlijk onmiddellijk stoppen. Geef duidelijk aan wat niet mag.

Vraag bezoekers die voor de baby komen ook aandacht te geven aan het andere kind (eren). Laat het oudste kind ook helpen met het uitpakken van cadeautjes voor de baby.

Plan af en toe een dagje alleen met de oudste. Ga samen naar de speeltuin of naar het zwembad. Op deze manier heeft je kind even alle aandacht net als vroeger.

Het belangrijkste is dat het oudere kind de aanwezigheid van een broertje of zusje gaat zien als iets prettigs, iets positiefs.

Bron: OMagazine

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...

Waarom kiezen voor opvolgmelk op basis van geitenmelk?

Wereldwijd drinken ruim 1,2 miljoen kinderen Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk. Ook in Nederland wordt geitenmelk steeds populairder, zowel voor volwassenen als in...

Tips voor raambekleding in de babykamer

Er staat gezinsuitbreiding op de planning! Misschien zelfs wel heel snel. Een van de leukste taakjes als je in verwachting bent is toch wel...

Drukke dag gehad? Ontspan eens!

Na een drukke dag, waarop je hard gewerkt hebt, is het heerlijk om even lekker helemaal tot ontspanning te komen. Voortdurend alleen maar met...