Dat moeders tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling last kunnen krijgen van depressieve gevoelens is een inmiddels door velen een geaccepteerd feit. Maar ook vaders kunnen last hebben van een depressie. Dat toont een onderzoek aan.
Een op de tien mannen die voor het eerst vader wordt, krijgt last krijgt van een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd. Vaak is er in de eerste weken na de geboorte nog geen sprake van depressieve gevoelens, maar ontstaan deze gevoelen meestal drie tot zes maanden na de geboorte.
Wat zijn de klachten en hoe ga je hier als jonge vader mee om?
Klachten niet serieus genomen
Volgens psycholoog Will Courtenay bestaat er een soort mythe die mensen laat geloven dan mannen niet depressief kunnen worden na de geboorte van hun kind. Door deze mythe worden de klachten van jonge vaders vaak niet serieus genomen. De klachten ontstaan vaak drie tot zes maanden na de geboorte. Zowel vader als moeder gaat weer aan het werk en de zorg voor de baby blijft doorgaan. Zowel overdag als ’s nachts. Er zijn verschillende redenen waarom een jonge vader last krijgt van depressieve gevoelens. Vaak is het een combinatie van slaap tekort, financiële zorgen over het onderhouden van het gezin, angst om je vrijheid te verliezen, een partner met een postnatale depressie en een nieuwe grote verantwoordelijkheid. De kans op een depressie is vooral groot als de moeder dezelfde kwaal heeft.
Klachten
Sommige vaders zijn maandelang somber. Prikkelbaar, permanente vermoeidheid, overdreven bezorgdheid, concentratieproblemen of last hebben van angstaanvallen of woedeaanvallen, zijn enkele kenmerken van een depressie. Niet elke postnatale depressie is hetzelfde.
Een postnatale depressie kan goed verholpen worden door groepsgesprekken, therapie en eventueel medicijnen. Dat de wetenschap deze vorm van depressie begint te erkennen is in elk geval een stap in de goede richting.
Denk je last te hebben van een postnatale depressie? Schaam je vooral niet en vraag om hulp. Besef dat er veel meer jonge vaders zijn die hier ook last van hebben. Praat er goed over met je partner en neem contact op met je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een hulpverlener.
Lees ook: