Tips voor meer energie

Als kersverse vader of moeder kun je wel wat extra energie gebruiken. Veel jonge moeders en vaders ondervinden aan den lijve dat een baby veel energie kost.

Vooral slapeloze nachten kunnen je dagelijkse functioneren flink belemmeren.

Energiebesparende tips:

 • Laat schoolgaande kinderen overblijven.
 • Maak ’s avonds vast de fles(sen) klaar, zodat je ze ’s nachts alleen maar hoeft op te warmen ( niet in de magnetron, door de in een keer opkomende warmte/hitte kunnen de voedingstoffen uit de melk verdwijnen)
 • Heeft je baby alleen geplast, verschoon hem dan ’s nachts niet. De luier kan dat echt aan en zowel jij als je baby slapen makkelijker weer in.
 • Geef een kleine baby de ochtendvoeding liggend in jouw bed. Je baby valt waarschijnlijk weer voor een uurtje in slaap. Sta zelf op en geniet van de tijd die je ineens hebt. Lekker ontbijten, de krant doorbladeren, rustig douchen en aankleden. Zorg wel dat je baby veilig ligt: aan weerszijden een kussen en nooit onder een dekbed of op een waterbed.
 • Stap met je baby onder de douche. Je wint tijd en je baby wordt nóg roziger dan na een badje. Zet een babyzitje in de badkamer en leg warme doeken onder handbereik, zodat je na het douchen je baby warm ingepakt veilig (gordeltje dicht!) neer kunt zetten. Je kunt dan rustig zelf afdouchen; je baby zal je waarschijnlijk geamuseerd gadeslaan. Pas als je zelf aangekleed bent, droog je je baby verder af.
 • Ben je erg moe, benut dan de tijd dat je baby slaapt alleen voor je eigen rust. Ga niet stofzuigen, opruimen, achterstallige post wegwerken. Leg je erbij neer dat je even niet alles kunt en tijdelijk volgens een ander (gebrek aan) ritme leeft. Echt, al het andere komt wel weer. En sneller dan je nu denkt!
 • Houd voor jezelf het middagslaapje in ere zolang je nachtvoedingen geeft. Heb je al oudere kinderen, ga dan even een half uurtje liggen als zij ’s avonds naar bed zijn.
 • Is je kindje onrustig en schiet daardoor jouw middagdutje er bij in, leg hem dan op je buik en doe samen een oogje dicht, veilig midden op het grote bed.
 • Zorg voor een ritme voor je baby, elke dag om dezelfde tijd op bed leggen. De baby valt uiteindelijk vanzelf in slaap ook al maakt hij voor jou nog geen vermoeide indruk. Het idee dat je weet wanneer je op een dag een moment voor jezelf hebt, geeft al veel meer rust.
 • Laat je baby lekker in een wipstoeltje zitten, het liefst een met een speelboog. Je baby zit hier veilig in en je kunt de baby overal in het huis neerzetten, zodat je handen en schoot vrij zijn. Vanaf ongeveer tien à twaalf weken zal de baby zich kunnen vermaken met een speeltje dat hem uitdaagt om te pakken. Baby’s kunnen zich  er goed op concentreren en lang mee bezig zijn. Dit geeft u ook weer een moment om andere dingen te regelen of te relaxen (met een goed boek).
 •  Leg kleren al klaar de avond van te voren en kijk wat je van het ontbijt al voor kunt bereiden. Ook voor jezelf kun je zoveel mogelijk voorbereiden (kleding, tas etc)
 • Maak briefjes van dingen die je nog moet doen. Het onthouden van alles kost energie. Schrijf het op, dan is het uit je hoofd. Bijkomend voordeel is dat je alles wat je gedaan hebt kunt doorstrepen, dat geeft aan het einde van de dag een lekker voldaan gevoel en je ziet ook wat je allemaal hebt gedaan.
 • Delegeer ook taken. Je bent niet overal verantwoordelijk voor. Maak voor je partner ook een ’to do lijst’ en probeer je daar dan ook niet meer mee te bemoeien.
 • Het is erg verleidelijk om als je kind eenmaal slaapt, nog uren op te blijven. Eindelijk rust om iets te doen of rustig samen bij te praten. Heel gezellig, maar voorkom dat je elke avond pas ver na middernacht in bed ligt.
 • Plan een dagdeel per week voor jezelf. Ga de deur uit en kom even helemaal bij. Winkelen, sauna, fietsen, strand… Erg goed voor je humeur en voor je relativeringsvermogen.
 • Een yogakunstje: adem diep in door je rechter neusgat, houd het linker dicht. Adem diep uit door het linkerneusgat, houd het rechter dicht. Stel je hierbij voor dat je frisse lucht inademt, en dat je met het uitademen de vermoeidheid weg laat stromen. Herhaal tien keer. Een echte mentale energy booster!

  (Bron: Healthylives.nl)

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...