Iedereen maakt deze stap: als je peuter vanuit het ledikant naar het grote bed. Elk kind reageert daar anders op. De één vindt het helemaal geweldig en voor de ander is het een behoorlijk obstakel. Wanneer is het slapen in het grote bed een succes en welk soort bed is het beste geschikt voor jouw groot wordende peuter?
Signalen van de peuter
De leeftijd waarop het ledikantje verruilt kan worden voor een peuterbed of eenpersoonsbed ligt gemiddeld tussen de 2,5 en 3 jaar. Maar let wel op: niet alleen de leeftijd zegt of je kleine klaar is voor deze stap. Peuters geven vaak zelf het signaal of ze eraan toe zijn. Sommigen hebben het veilige gevoel van de ledikant langer nodig, dan een ander. Is dit bij jouw peuter het geval? Wacht dan nog eventjes, want het juiste moment dient zich vanzelf aan.
Peuters die er wel aan toe zijn laten dat merken door uit hun ledikantje te klimmen. Sommigen zullen er zelfs al over praten. Het kan ook zijn dat de peuter onrustiger gaat slapen, ‘hysterische’ momenten heeft als je hem of haar in het ledikantje zet of zich opgesloten voelt. Uiteraard hoef je daar niet direct aan toe te geven, maar het zijn wel signalen die je niet mag negeren. Ook kan de peuter te groot voor een ledikant worden. Dan is het besluit natuurlijk niet heel moeilijk. Ook een situatie waarin er een broertje of zusje bijkomt is duidelijk. Helaas is het niet altijd zo duidelijk en voor die gezinnen geldt wederom de aloude tip: volg je instinct!
Welk bed is geschikt
Eenmaal de stap gezet rijst de vraag: welk ‘groot’ bed is het meest geschikt? Veel ouders maken meteen de overstap naar een eenpersoonsbed waarin het kind tot zijn tienerjaren kan blijven slapen. Maar het gebeurt steeds vaker dat peuters eerst overgaan naar een speciaal junior- of peuterbed. Deze bedden zijn wat korter en er kan een veiligheidsrekje omheen. De meeste peuterbedden kunnen prima uitgebouwd worden tot een volwassen eenpersoonsbed. Begin nog niet aan een stapelbed of hoogslaper. Deze bedden zijn eigenlijk gemaakt voor kinderen van zes jaar en ouder.
‘Koud watervrees’
Dat peuters een (heerlijk) eigen ‘willetje’ hebben, is bekend. Het kan dus maar zo zijn dat je kindje plotseling van gedachte verandert en niet in het grote bed wil stappen. Dit kan wellicht voorkomen worden door je kindje zoveel mogelijk te betrekken bij het uitzoeken van een bed. Ga samen naar de winkel en zet het samen in elkaar. Vindt je kindje het nog steeds eng? Laat dan het ledikantje nog even in de slaapkamer staan (als er de ruimte voor is). Op die manier is de verandering niet zo groot en kun je snel switchen als het toch nog niet meteen lukt door ‘koud watervrees’ bij je jonge spruit.
Om de peuter nieuwsgierig te maken om naar bed te gaan, kun je alvast wat slimme truckjes toepassen. Leg het favoriete knuffelbeest van je kindje alvast in bed. Kies voor een dekbedovertrek dat je peuter aanspreekt.
Blijf volhouden
Besef wel dat het even wennen is en dat je kindje er ’s nacht uit zal komen omdat het toch niet lukt. Met forceren bereik je niets, dus geef het de tijd. Moedig je kindje aan en blijf positief praten over het grote bed. Dan komt dromenland vanzelf.