Reflux komt vrij vaak voor bij baby’s. Wanneer de maaginhoud terugstroomt de slokdarm in, spreek je hier van, het komt dus eigenlijk neer op spugen. Waarom het bij baby’s vaak voorkomt, is omdat de sluitspier die tussen de slokdarm en de maag in zit, soms nog niet volledig ontwikkeld is. Het verder ontwikkelen van deze spier gebeurt vrijwel altijd in het eerste levensjaar, waardoor klachten vaak zullen verminderen of verdwijnen.
Echter zijn er twee verschillende vormen van reflux. Bij de gewone reflux spuugt je baby regelmatig, maar er is ook nog een verborgen reflux. Hierbij komt de maaginhoud ook omhoog, echter spuugt je baby het niet uit. De inhoud komt dan tot in de keel, om vervolgens weer naar beneden te zakken. Er zijn veel baby’s die hun voeding op deze manier ‘herkauwen’.
Wat zijn de oorzaken?
Zoals bekend komt onze voeding in de slokdarm terecht op het moment dat we dit doorslikken. De slokdarm kun je zien als een gespierde buis met spieren in de wand die ervoor zorgen dat het voedsel getransporteerd wordt naar de maag. Deze gespierde buis bevindt zich tussen je mondholte en de maag. De sluitspier bevindt zich op de overgang van de slokdarm naar de maag toe. Het is de taak van deze spier, om ervoor te zorgen dat de maaginhoud niet terug de slokdarm in stroomt.
Bij baby’s ontstaan er vaak reflux omdat juist die sluitspier nog niet helemaal ontwikkeld is. Ook kan het zijn dat de spier plotseling verslapt, waardoor de maaginhoud eenvoudig terug kan stromen. Zo lang de sluitspier nog niet volledig ontwikkeld is, kan hij zijn functie niet juist uitvoeren en zal er dus eten en drinken terug blijven stromen. Wel gebeurt dit altijd op bepaalde momenten, vlak na de voeding bijvoorbeeld, maar ook wanneer je baby vrijwel helemaal plat ligt. Ook te druk bezig zijn met je baby vlak na een voeding, kan ervoor zorgen dat alles weer naar boven komt.
Symptomen bij reflux
Er zijn verschillende manieren waarop reflux voor kan komen, dit verschil van milde klachten, tot zeer ernstige. Er wordt daarom onderscheid gemaakt tussen ongecompliceerde-, gecompliceerde- en atypische reflux. Hieronder vind je de verschillende omschrijvingen:
Ongecompliceerde reflux – Deze vorm is de meest voorkomende. Hierbij bestaan de klachten uit het regelmatig teruggeven van voeding, ook grote hoeveelheden. Heeft je baby hier verder geen last van en groeit hij goed, dan is een behandeling meestal niet nodig.
Gecompliceerde reflux – Bij deze vorm raakt de slokdarm geïrriteerd en kan het zelfs ontstoken raken. Dit zorgt voor pijnklachten, slikklachten en bloedspugen. Een ontsteking is vaak pijnlijk, waardoor je baby waarschijnlijk slechter eet. Dit kan als gevolg een groeiachterstand of gewichtsverlies hebben. Deze vorm van reflux moet behandeld worden met medicatie.
Atypische reflux – Naast de bovenstaande klachten hebben kinderen met deze reflux ook nog andere klachten. Dit komt omdat de maaginhoud bij deze vorm terechtkomt in de luchtwegen. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn ademhalingsproblemen, bronchitis, astma, keelontsteking en apneu.
Lees ook:Â Zwemmen met je baby