Zo laat je je kind de hele nacht doorslapen

Het is vaak een uitdaging om te zorgen dat je kind een hele nacht slaapt en niet steeds wakker wordt. Hier staan de meest gemaakt fouten en tips om je kind goed te laten slapen.

De meest gemaakt fouten:

 • De slaapbehoefte van het kind niet op één zetten.
 • Niet consequent met de bedtijd en je reactie op het wakker worden van je kind zijn. Veel ouders doen niet elke nacht hetzelfde.
 • Niet aan de begonnen methode houden. Veel ouders geven een methode te snel op en geven toch toe om hun kind bijvoorbeeld uit bed te halen als hij huilt.
 • Het kind te laat op bed doen. Kinderen hebben de eerste jaren tien tot elf uur slaap per nacht nodig.
 • Toestaan dat je kind altijd gaat slapen als hij net gevoed is, even gewiegd is en zo altijd hetzelfde ritme aanhouden. Hierdoor verwacht je kind dit ook als hij ‘s nachts wakker wordt en leert hij niet zelf in slaap te vallen.
 • Geen flexibel schema of routine voor de dag en de tijd voor het slapengaan hebben.
 • Niet goed samenwerken als ouders en de pogingen van de ander om je kind door te laten slapen saboteren.
 • Belangrijke beslissingen midden in de nacht maken. Vaak ben je dan niet op je helderst.
 • Samen slapen omdat dat de enige manier is waarop je kind wil slapen.
 • Snel resultaat verwachten als je een gewoonte probeert te veranderen. Het kost meestal twee tot drie weken doorzettingsvermogen om een verandering te bewerkstelligen.
 • Veel ouders schamen zich en weten niet waar ze moeten beginnen om de gewoonte te veranderen.
 • Geloven dat de slaapgewoonten van je kind vanzelf gaan veranderen.

Gerelateerde artikelen

Comments

 1. Ik moet zeggen dat ik bovenstaande punten nogal negatief geformuleerd vind! Er wordt gesproken over ‘fouten’, alsof wij ouders niet al onzeker genoeg zijn. Een positieve formulering is veel beter; noem het ’tips’ en vertel hoe we ons kind door kunnen laten slapen in plaats van een vingertje te heffen met ‘dit mag niet’.

  • Ik vind dat je daar gelijk in hebt. En dan erbij niet ieder kind is hetzelfde dus alles wat daar staat hoeft niet eens fout te zijn. Misschien duurt het wat langer bij andere kindjes.. nou en?
   De mijne (3 maanden nu) krijgt snachts geen voedingen meer maar wordt soms wel om het uur wakker. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms haar bij mij dan leg omdat ik anders zelf helemaal kapot ben de dag erna. Moet ook beetje aan jezelf denken vind ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
69VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...