Alle baby’s huilen. Ze hebben nu eenmaal geen andere manier om aan te geven dat ze zich niet prettig voelen. Pasgeboren baby’s huilen ongeveer twee uur per dag. Baby’s van zes weken huilen gemiddeld drie uur per dag. En als je baby de leeftijd van drie maanden bereikt heeft zal het gemiddeld nog één uur per dag huilen.
Uiteraard zijn dit gemiddelden. Sommige baby’s huilen amper, terwijl andere baby’s urenlang huilen en moeilijk te troosten zijn. Een baby wordt een huilbaby genoemd als het iedere dag minstens twee uur lang ontroostbaar huilt. Een andere definitie is dat een huilbaby minimaal drie weken lang, ten minste drie dagen per week, minimaal drie uur huilt.
Vicieuze cirkel
Welke definitie je ook hanteert, het huilen van je kindje zal vaak een zware belasting voor je zijn. Niet alleen ben je misschien teleurgesteld omdat je andere verwachtingen had, ook kan het je fysiek ontzettend uitputten. Laat een ander eens een paar uurtjes oppassen en ga even iets voor jezelf doen om tot rust te komen. Door even bij te komen kun je weer meer geduld opbrengen voor je kindje.
Hoe klein je kindje ook is, het is gevoelig voor de sfeer die je uitstraalt. Probeer daarom te voorkomen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Door het constante huilen van je baby kun je behoorlijk geïrriteerd raken en je kindje zal hierop reageren door nog meer te gaan huilen.
Wat kun je zelf doen?
Als je vindt dat je baby erg veel huilt, kan het helpen om een schema bij te houden. Schrijf hierin een aantal dagen op hoe lang je kindje huilt en op welke momenten. Misschien herken je een regelmaat of een reactie van je baby. Wie weet kom je zelf tot nuttige inzichten. Ook kun je dit schema meenemen naar het consultatiebureau of naar je huisarts als je het huilen gaat bespreken.
De oorzaak van het vele huilen is vaak niet medisch, maar het is natuurlijk altijd goed om lichamelijk onderzoek te doen en naar de medische kant te kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kindje een voedingsprobleem heeft, een infectie of bijvoorbeeld een allergie.