Veel ouders vinden het schattig als hun kinderen liggen te snurken. Maar let hierbij wel op. Af en toe snurken kan weinig kwaad, maar wanneer je kindje regelmatig snurkt is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ademhalingsproblemen tijdens de slaap kunnen nogal wat gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kindje.
Meer dan de helft van de kindjes tussen de een en de vier jaar oud snurkt zo nu en dan. Ongeveer acht procent snurkt elke nacht. Bij het ouder worden neemt het aantal kinderen dat regelmatig snurkt toe. Soms gaat het snurken vanzelf weer over, maar bij veel kinderen is dit niet het geval.
Een oorzaak van het snurken kan een blokkade van de bovenste luchtwegen zijn. Deze worden ook wel poliepen genoemd. Ook vergrote keelamandelen en passief roken kunnen de boosdoener zijn.
Ademhalingsmoeilijkheden tijdens de nacht kunnen gevolgen hebben voor de kindjes. Zo hebben snurkende kinderen twee keer zo vaak last van chronisch hoesten en hebben ze vaker last van een verkoudheid en oorinfecties. In sommige gevallen kan de ademhalingsstoornis zelfs zoveel energie vergen van de kleine, dat de ontwikkeling wordt vertraagd.
Als jouw kindje snurkt, bespreek dit dan met je arts. Hij zal je kindje onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar een KNO-arts. Deze arts kan de keelneusholte van je kindje nauwkeurig onderzoeken en een gepaste behandeling voorstellen, zoals het verwijderen van de poliepen.