Waar slaapt jullie baby? Bij jullie of in zijn eigen kamertje? Tijdens de zwangerschap kun je hier al over nadenken.
Veel ouders vinden het prettig als de kleine de eerste weken bij hun op de kamer in een wiegje slaapt. Het geeft rust. Het is niet alleen fijn om je
kindje dichtbij je te hebben, maar ook praktisch. Wanneer je s’ nachts gaat voeden hoef je niet naar de andere kamer te lopen. Bovendien is het heerlijk om als ouder te zien hoe jullie baby slaapt en geluidjes maakt. En wanneer je baby huilt, kun je hem snel troosten en gerust stellen.
Toch zijn de eerste weken na de bevalling ook vermoeiend. Je krijgt te maken met gebroken nachten en de geluidjes van je baby kunnen je voortdurend wakker houden. Elke ouder heeft zijn eigen voorkeur. Kijk zelf wat het beste bevalt. Misschien slaapt de kleine wel heerlijk in zijn eigen kamertje.
Baby in eigen kamer
Slaapt je baby de eerste weken of misschien maanden bij jullie, dan kun je hem, zodra hij een vast
slaapritme heeft ontwikkeld, in zijn eigen kamertje leggen. Zo leert je kindje om zelfstandig in slaap te
vallen.
Tip: leg je baby overdag in zijn eigen kamer, zodat hij kan wennen. De overstap van jullie kamer naar zijn eigen kamertje is straks dan niet zo groot.
Doe hier onze veilige babykamer test!
Onze kinderen hebben altijd in een aanschuifledikant (co-sleeper, of Stillbett in het Duits ) tegen ons grote bed aan gelegen. Je kind dichtbij je en erg handig met voeden, je hoeft nooit je bed uit en slaapt beiden snel weer in na, of zelfs al onder het voeden.
Met een laken/deken in plaats van een dekbed voor de ouder die ernaast ligt ook gewoon heel veilig.
Kindjes sliepen/slaapt bij ons op de kamer. Heerlijk! De kleinste nu alweer zes maanden, maar dat is een gevalletje apart. Zolang hij niet de hele nacht doorslaapt (wordt een keer of 10 wakker ’s nachts), houden we de hem bij ons in de buurt. Meestal belandt hij ’s ochtends rond vijf uur tussen ons in, omdat hij dan maar blijft rommelen en niet meer in slaap wil vallen en wij te moe zijn om er nog vaker uit te gaan. Inmiddels hopen we toch op een wat beter slaapritme, dat wel.