Waarom huilen baby's?

Veel ouders zouden graag zien dat hun baby nooit zou huilen. Vergeet echter niet dat huilen bij een pasgeborene een van de weinig manieren is om zich te uiten. Een baby laat verschillende manieren van huilen horen om verschillende dingen te laten weten.

Een baby huilt als ze ergens behoefte aan heeft. Het verhaal dat een baby huilt om haar longen te trainen is onzin. De longen worden al getraind bij de ademhaling. De baby houdt pas op met huilen als ze krijgt wat ze nodig heeft (of in slaap valt). Dit kan van alles zijn van voedsel tot geborgenheid. Het kan ook zijn dat de baby in een nieuwe levensfase komt wat spanning en onrust oplevert.

De meest voorkomende redenen van huilen zijn:

1. Honger: honger is de meest voorkomende reden van huilen voor een jonge baby. Gelukkig is dit ook gemakkelijk te verhelpen. Als een baby na op een speen te hebben gezogen opnieuw begint te huilen, dan is waarschijnlijk haar maagje leeg en heeft ze behoefte aan voeding.

2. Pijn: het kan zijn dat de baby buikkrampjes heeft of haar badje is een paar graden te warm.

3. Schrik en Angst: als de baby op een of andere manier teveel prikkels ontvangt, wat dit dan ook mag zijn, kan ze gaan huilen. Harde geluiden, fel licht, koude handen, het kan van alles zijn. Plotselinge gebeurtenissen kunnen haar doen schrikken en huilen.

4. Timing. Wat een baby op het ene moment leuk vindt, moet ze op een ander moment om huilen.  Het kan zijn dat ze slaperig is, vermoeid of hongerig is. Al ga je een hongerige baby verschonen of in bad doen, dan is de kans op een huilbui groot.

5. Bloot zijn: veel ouders denken dan hun baby gaat huilen omdat het omkleden zo ‘onhandig’ en langzaam gaat. Ze moeten zich realiseren dat baby’s het naakt zijn ook als onprettig kunnen ervaren. Dit hoeft overigens niet door kou te komen.

6. Kou: als het slaapkamertje te koud is zal de baby gaan huilen. Warmte is dan de enige oplossing om haar stil te krijgen.

7. Spier en zenuwtrekken: Pasgeboren baby’s schommelen vaak tussen waken en slapen. Dit kan tot onverwachte bewegingen leiden waar ze zelf van schrikken. Huilen is het gevol. Het inwikkelen van de baby kan een goede oplossing zijn.

8. Behoefte aan lichamelijk contact: op sommige momenten begint de baby te huilen op het moment dat ze wordt neergelegd. Ze heeft dan een sterke behoefte aan lichamelijk contact, geborgenheid, veiligheid. Mocht het huilen niet stoppen door haar op te pakken, loop dan met haar rond. De wiegende bewegingen maken haar rustig.

Vorig artikelStuitligging
Volgend artikelMisselijk

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

915FansLike
67VolgersVolg
850VolgersVolg

Recente artikelen

Regeldagen, wat zijn dit?

Geef je borstvoeding, dan krijg je ook te maken met regeldagen. Voor nieuwe moeders kunnen deze dagen je onzeker maken, maar dat is nergens...

Het inleiden van de bevalling

Soms zijn er genoeg aanleidingen om niet langer meer te wachten tot de bevalling in gang wordt gezet. In dat geval wordt ervoor gekozen...

Mogelijke complicaties tijdens de bevalling

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar helaas kunnen er altijd complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Of het nou gaat om een thuisbevalling...

IVF en ICSI, hoe werkt het?

IVF en ICSI zijn twee vaak gebruikte methoden wanneer het niet mogelijk is op de natuurlijke manier zwanger te raken. In vitro fertilisatie (IVF)...

Zwanger worden als je PCOS hebt

Misschien heb je er weleens wat over gehoord, maar groter is de kans dat PCOS compleet nieuw voor je is. Toch is het één...