Babypoep: wat is normaal?

Heb je bij het verschonen de inhoud van de luier geïnspecteerd en vraag je je af of alles nog in orde is in het buikje van je kindje? Geen zorgen. De poep van je baby kan per dag verschillen, en hangt samen met de leeftijd van je baby, of ze borst-of flesvoeding krijgt en of ze al aan vast voedsel is begonnen. Haar ontlasting zal gaandeweg veranderen terwijl ze haar eerste jaar doormaakt. Na een tijdje weet jij wat normaal voor haar is.

Er is geen vastgesteld aantal keer dat je baby per dag zou moeten poepen. In de eerste maanden hangt het ervan af of je borst- of flesvoeding geeft. Een kindje dat borstvoeding krijgt maar nog niet aan vast voedsel is begonnen, kan wel tot 4 keer per dag een vieze luier hebben, maar ook maar één keer in de drie dagen. Voor baby’s met flesvoeding is dit anders; die moeten minstens één keer per dag poepen om constipatie te voorkomen.

Poep van je pasgeborene

Als je baby net geboren is, heeft ze nog geen voedsel in zijn darmpjes. Toch zal ze de eerste dagen al een speciaal soort poep uitscheiden: meconium. Deze zwarte, plakkerige poep bestaat uit gal, slijm, cellen van de darmwand en vruchtwater. Dit klinkt smerig, maar als je baby meconium poept betekent het dat haar darmpjes zich klaar beginnen te maken voor het echte werk. Dit is natuurlijk een hartstikke goed teken!
Na ongeveer twee dagen, als je haar regelmatig gevoed hebt, gaat de meconium over in bruin-groene poep voordat die uiteindelijk geler wordt.

Poep bij flesvoeding

De poep van baby’s die flesvoeding krijgen is vaak lichtgeel of geelbruin van kleur. De poedermelk minder goed verteerd dan borstmelk, dus de poep is wat steviger. Ook ruikt het sterker. Doordat de poep wat harder is moet een baby die flesvoeding krijgt minstens één keer per dag poepen om geen buikpijn te krijgen.

Poep bij borstvoeding

De melk die als eerst uit je borst komt als je start met de borstvoeding heet colostrums. Deze melk heeft een laxerend effect bij je baby, en helpt de meconium uit het lichaam. Na ongeveer drie dagen krijg je normale moedermelk, en verandert de ontlasting van je baby naar een helder- of mosterdgeel en zal het zoet ruiken. De poep zal vrij nat zijn, maar wel textuur hebben (bijvoorbeeld korrelig of dik).
In de eerste weken kan je baby gaan poepen elke keer als je borstvoeding geeft of gegeven hebt. Dit duurt totdat ze haar eigen routine heeft ontwikkeld, waarbij ze elke dag op ongeveer dezelfde tijd poept. Deze routine kan weer veranderen als ze een nieuwe fase in gaat, bijvoorbeeld bij de overstap naar vast voedsel.

Vast voedsel

Overgaan op vast voedsel zal verreweg de grootste verandering opleveren in de ontlasting van je baby. De makkelijk schoon te maken, zoet ruikende poep verwijnt, en daarvoor in de plaats krijgt ze grotere drollen die veel viezer ruiken! Ook zul je aan de poep kunnen zien wat ze heeft gegeten: worteltjes zorgen bijvoorbeeld voor een feloranje luierinhoud. Sommige etenswaren met veel vezels, zoals rozijntjes, kunnen soms in zijn geheel weer tevoorschijn komen, totdat haar darmen ze goed kunnen afbreken.

Wat is niet normaal?

Diarree

Diarree kun je herkennen aan waterige poep, en eventueel meer en vaker moeten poepen. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben hier vaak minder last van, omdat moedermelk je kindje beschermt tegen de micro-organismen die diarree veroorzaken. Diarree zou na 24 uur vanzelf weer over moeten gaan. Als dit niet gebeurt, waarschuw dan een arts.

Baby’s die flesvoeding krijgen lopen meer kans op een infectie, dus het is belangrijk om de spullen die je voor de voeding gebruikt goed te desinfecteren en je handen goed te wassen. De oorzaak van de diarree kan een infectie zijn, te veel fruit of sap, doorkomende tandjes, geneesmiddelen die je baby gebruikt, of een voedselallergie.

Constipatie

Je baby heeft waarschijnlijk constipatie als ze moeite heeft met poepen, de poep droog en hard is, ze buikpijn heeft en de buik hard en gespannen aanvoelt. Ook kan er bloed in haar poep zitten, doordat de huid van de anus is beschadigd door de harde poep. Baby’s die borstvoeding krijgen lopen minder kans op constipatie omdat moedermelk stoffen bevat die de ontlasting zacht houden. Het is aan te raden naar de dokter te gaan, zeker als je bloed in de ontlasting vindt. Je zal waarschijnlijk het advies krijgen om haar meer te laten drinken, en haar meer voedsel met vezels te eten te geven.

Groene poep

Als de poep van je kindje groen en schuimend is kan het zijn dat ze te veel lactose (de natuurlijke suiker in melk) binnenkrijgt. Dit kan gebeuren als ze vaak van de borst drinkt, maar niet de rijke melk aan het einde van een voeding binnenkrijgt die haar een verzadigd gevoel geeft. Het kan ook veroorzaakt worden door ondervoeding of overvoeding, of een teken zijn dat je kindje een buikgriepje heeft.

Zorg ervoor dat je kleine klaar is met het drinken uit de ene borst voordat je haar de andere aanbiedt. Als de symptomen langer dan 24 uur aanhouden kun je het beste naar de dokter gaan om er achter te komen wat de oorzaak is, omdat het misschien kan liggen aan het soort voedsel, geneesmiddelen of de voedingsroutine.

Bron: www.babycenter.com.au

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...