Je baby wassen

 

Je baby wassen. Voor veel ouders een erg leuk ritueel. En de meeste baby’s genieten hier van. 

Het is een mooie gelegenheid om even alleen met de kleine te zijn en hem heerlijk te knuffelen. Toch is de eerste keer wassen voor veel ouders spannend. Het wassen van een glibberige en soms huilende baby vergt wat oefening. Daarom hier wat handige tips.

Hoe vaak in bad

Hoe vaak je je baby in bad moet doen hangt onder andere af van de leeftijd. Een peuter zal sneller vies worden dan een pasgeboren baby. Tenzij de kleine veel melk heeft teruggegeven of de boel onder heeft gepoept.

Wanneer kan je baby het beste in bad?

Je kan de kleine het beste voor etenstijd in bad doen, als hij of zij nog niet veel honger heeft. Wanneer je de kleine na het eten in bad doet, is de kans aanwezig dat het eten naar bovenkomt. Is je baby wat ouder dan werkt het vaak heel goed om de kleine net voor het slapengaan in bad te doen. Ze worden dan een beetje rozig, waardoor ze ontspannen in slaap vallen.

In bad

Zet voordat je de kleine in bad doet alles wat je nodig hebt klaar. Een schone handdoek, babywasgel of baby-badolie, luiers, borsteltje en kleertjes. Het is ook verstandig om je telefoon even uit te zetten.

Wil je je kindje wassen met zeep gebruik dan bij voorkeur een milde, kleurstof- en alcoholvrije babyzeep.

Het is belangrijk dat je in het eerste jaar de haren van je kindje niet te vaak wast. Eén tot twee keer per week is voldoende en beter voor de hoofdhuid. Spoel de andere dagen het haar met water. Doordat babyharen dun en gevoelig zijn is het goed om een shampoo te gebruiken speciaal voor baby’s. Deze shampoo is een stuk milder dan je eigen shampoo en goed uit te spoelen.

Sommige baby’s schrikken van de ruimte van het badje. In dat geval is het verstandig de voetjes tegen het voeteneinde van het bad te houden, zijn of haar billen op de bodem en je vrije hand op het buikje. Dit geeft je baby een beschermd gevoel. Zachtjes praten kan hier ook bij helpen.

De temperatuur van het water moet ongeveer 38 graden zijn. Zorg er altijd voor dat het water goed gemengd is, waardoor de temperatuur overal hetzelfde is.

Laat je baby nooit alleen in een badje. Hij of zij kan al verdrinken als er vijf centimeter water in staat!

Wassen

Laat je kindje rustig wennen aan het water. Let bij het wassen speciaal op de volgende zaken:

  • Billen en schaamstreek
  • Navel
  • Hals
  • Oksels

Was ook tussen de vingertjes en teentjes. Let hier ook extra op bij het afdrogen. Schrob niet te hard en gebruik een zacht handdoekje.

Begin met het afdrogen met het hoofdje van je baby. Je kindje verliest hier de meeste warmte. Zorg dat het in de kamer lekker warm is. Niet te warm natuurlijk. 24 graden is warm genoeg.

Lees hier meer over het aankleden van je baby en het verzorgen van de navel.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
68VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Welke plekken zijn fijn om je baby te voeden?

Wanneer je borstvoeding geeft weet je dat dit veel tijd in beslag neemt. Dit doe je natuurlijk met alle liefde voor je kindje, maar...

Op vakantie tijdens de zwangerschap

Er zijn een hele hoop mensen die jaarlijks vaak op vakantie gaan en er ook heel erg veel plezier uit halen. Sommige vrouwen worden...

Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Wanneer je zwanger bent geworden, zou je al snel merken dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Helaas keer krijg je ook een...

Wanneer beginnen met het potje?

Elk kind is anders en het kan daarom best wel lastig zijn om bepaalde dingen te bepalen. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld heel erg vroeg...

Welk tussendoortje voor een dreumes?

Wanneer je kinderen hebt, is dit natuurlijk een hele leuke ervaring. Helaas is er geen handleiding voor kinderen en daarom is het best wel...