Je baby wassen

 

Je baby wassen. Voor veel ouders een erg leuk ritueel. En de meeste baby’s genieten hier van. 

Het is een mooie gelegenheid om even alleen met de kleine te zijn en hem heerlijk te knuffelen. Toch is de eerste keer wassen voor veel ouders spannend. Het wassen van een glibberige en soms huilende baby vergt wat oefening. Daarom hier wat handige tips.

Hoe vaak in bad

Hoe vaak je je baby in bad moet doen hangt onder andere af van de leeftijd. Een peuter zal sneller vies worden dan een pasgeboren baby. Tenzij de kleine veel melk heeft teruggegeven of de boel onder heeft gepoept.

Wanneer kan je baby het beste in bad?

Je kan de kleine het beste voor etenstijd in bad doen, als hij of zij nog niet veel honger heeft. Wanneer je de kleine na het eten in bad doet, is de kans aanwezig dat het eten naar bovenkomt. Is je baby wat ouder dan werkt het vaak heel goed om de kleine net voor het slapengaan in bad te doen. Ze worden dan een beetje rozig, waardoor ze ontspannen in slaap vallen.

In bad

Zet voordat je de kleine in bad doet alles wat je nodig hebt klaar. Een schone handdoek, babywasgel of baby-badolie, luiers, borsteltje en kleertjes. Het is ook verstandig om je telefoon even uit te zetten.

Wil je je kindje wassen met zeep gebruik dan bij voorkeur een milde, kleurstof- en alcoholvrije babyzeep.

Het is belangrijk dat je in het eerste jaar de haren van je kindje niet te vaak wast. Eén tot twee keer per week is voldoende en beter voor de hoofdhuid. Spoel de andere dagen het haar met water. Doordat babyharen dun en gevoelig zijn is het goed om een shampoo te gebruiken speciaal voor baby’s. Deze shampoo is een stuk milder dan je eigen shampoo en goed uit te spoelen.

Sommige baby’s schrikken van de ruimte van het badje. In dat geval is het verstandig de voetjes tegen het voeteneinde van het bad te houden, zijn of haar billen op de bodem en je vrije hand op het buikje. Dit geeft je baby een beschermd gevoel. Zachtjes praten kan hier ook bij helpen.

De temperatuur van het water moet ongeveer 38 graden zijn. Zorg er altijd voor dat het water goed gemengd is, waardoor de temperatuur overal hetzelfde is.

Laat je baby nooit alleen in een badje. Hij of zij kan al verdrinken als er vijf centimeter water in staat!

Wassen

Laat je kindje rustig wennen aan het water. Let bij het wassen speciaal op de volgende zaken:

  • Billen en schaamstreek
  • Navel
  • Hals
  • Oksels

Was ook tussen de vingertjes en teentjes. Let hier ook extra op bij het afdrogen. Schrob niet te hard en gebruik een zacht handdoekje.

Begin met het afdrogen met het hoofdje van je baby. Je kindje verliest hier de meeste warmte. Zorg dat het in de kamer lekker warm is. Niet te warm natuurlijk. 24 graden is warm genoeg.

Lees hier meer over het aankleden van je baby en het verzorgen van de navel.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...