Lichaamstemperatuur baby

Het is belangrijk dat de lichaamstemperatuur van je baby op de juiste hoogte gehouden wordt. Maar wat is die juiste temperatuur precies? En wanneer is een baby oververhit?

De ‘neutrale’ temperatuur is het belangrijkst. Dat is de omgevingswarmte waarin de baby met de minste inspanning zijn lichaamstemperatuur op peil kan houden. Wanneer een baby geen kleding aan heeft is dit 32 °C. Maar is je baby aangekleed dan is dit snel 24 °C.

Naar mate een baby ouder worden kan hij zijn lichaamstemperatuur beter regelen. Na een paar weken is de neutrale temperatuur 21°C.

Oververhitting

Een baby kan door verschillende factoren oververhit raken. Een baby die te veel is toegedekt of zich in een ‘kleine’ ruimte met weinig luchtcirculatie bevindt kan oververhit raken.

Wanneer een baby het te warm krijgt kan hij instinctief warme bekleding van zich aftrappen. Met een dekentje gaat dit makkelijk, maar wanneer je kindje warme kleding aan heeft is dit een probleem. Ook kan een kindje zich natuurlijk niet naar een koelere plek verplaatsen.

Aan het huilen of nervositeit van een baby kan je merken dat er iets aan de hand is. Het probleem is echter dat de lichaamstemperatuur van een baby door de inspanning (het huilen) juist meer stijgt. Vaak denken ouders dat hun baby huilt, omdat hij honger heeft. Ze geven hem vervolgens warme melk, waardoor de temperatuur nog meer stijgt. In de eerste twee levensjaren van een baby zijn de zweetklieren nog niet goed ontwikkeld. Het lichaam van een baby kan niet voldoende zweten en dus afkoelen.

Wil je controleren of je baby het niet te warm heeft in bed dan kun je aan zijn nekje voelen. Nog beter zijn de voetjes. Voelen de voetjes lauw aan dan heeft je kindje het niet te warm en niet te koud.

Vorig artikelBevalling van tweeling
Volgend artikelKlimmen

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Als oma heb ik een vraag.Hen een meningsverschil met twee schoondochters over de temp. van een baby ,ik beweer dat de voetjes normaal warm moeten aanvoelen en bij kouop d een of andere maniet verwarmen maar men vind mij overbezorgd,is dat Zo?

  2. De verloskundige heeft mij verteld dat de voetjes en handjes geen goede indicatie geven van de temp. van de baby, omdat deze aan de uiteinden zitten van het lichaam, wat effect heeft op de bloedsomloop en daardoor ook de temperatuur. Het geeft daardoor niet een goede weergave weer van de werkelijke lichaamstemperatuur. Zij zei dat je het nekje het beste kunt controleren.

    Ik ben natuurlijk geen deskundige, maar het klonk mij wel logisch in de oren..

  3. @suus: klopt, maar de redenatie is andersom. De baby heeft doorgaans geen heel warme voeten. Als ie dat dus wel heeft dan is dat wel een indicatie dat ie mogelijk oververhit is. Het is dus inderdaad geen manier om temperatuur te meten maar wel een signaal om de temperatuureven te gaan checken met een thermometer.

  4. Ik wil graag uw mening over het volgende. Toen m’n kleinkind 10 of 12 weken was (in december, het vroor zeker niet), lag hij bij mij net heerlijk te slapen in z’n kinderwagen. Ik heb hem toen niet zijn jasje aangedaan, omdat ik het zonde vond om hem wakker te maken, maar hem goed toegedekt met z’n dekentje. Ook is er zo’n dekje over de kinderwagen heen en de kap omhoog. Ik heb toen 10 minuten gelopen naar zijn eigen huis. Mijn schoondochter was ‘not amused’, want ze vond serieus dat ik serieus het risico had genomen om hem een longontsteking te bezorgen. Hij voelde naar haar idee ook koel aan, dat heb ik niet gecheckt bij aankomst, want ik was me van geen kwaad bewust. Hij heeft er ook helemaal niets van gekregen.
    Was ik echt onverantwoord bezig?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...