Tips om veilig met je baby te badderen

Een bad nemen is een leuke manier om tijd met je baby te spenderen. Het is echter wel belangrijk dat je goed oplet wanneer je met je baby in bad gaat. Baby’s kunnen namelijk niet zwemmen en zijn natuurlijk erg fragiel.

Hieronder kun je een aantal tips lezen. Houd deze tips de volgende keer in het achterhoofd zodat je op een volledig veilige manier je baby met veel plezier kunt wassen.
De eerste tip en tevens de meest belangrijke regel van het in bad stoppen van een baby luidt als volgt: Laat nooit en dan ook nooit je baby alleen! Zelfs niet voor een minuut. Kleine kinderen kunnen al in minder dan een paar centimeter water verdrinken. Zorg er dus voor dat je alle benodigdheden zoals zeep, een handdoek, een schone luier en schone kleding van te voren bijeen hebt gezocht. Houd de baby altijd met één hand vast wanneer hij of zij in het water zit. Als de deurbel of telefoon rinkelt en het is onvermijdelijk om hier op te antwoorden, wikkel de baby dan in een handdoek en neem hem of haar mee. 

Tips

En daarnaast hebben we nog een hoop andere tips die ook belangrijk zijn:

1. Plaats de baby nooit in de badkuip als deze nog gevuld moet worden. De temperatuur van het water kan namelijk plots veranderen of er kan teveel water in de badkuip stromen waardoor het te diep wordt.

2. Zorg ervoor dat het water warm genoeg is maar zeker niet te heet. Je kunt het water testen met je pols of de binnenkant van je elleboog om zo te zien of de temperatuur niet te heet is. Over het algemeen is voor baby’s en peuters een lagere temperatuur aangenamer dan voor volwassenen.

3. Vul de badkuip met maximaal tot 10 tot 12 centimeter water.

4. Leer je baby aan om niet in de badkuip te staan en te lopen. Badkuipen zijn van nature behoorlijk glad. Je kunt je badkuip minder glad maken door een rubberen mat in de badkuip te plaatsen. Daarnaast helpt een beschermkap voor de kraan om te voorkomen dat het botsen tegen de kraan pijn doet. Tot slot is het aan te raden om in het geval van glazen deuren in de badkamer voor veiligheidsglas te kiezen.

5. Zorg ervoor dat temperatuur in de badkamer een comfortabele temperatuur is. Baby’s raken sneller verkouden dan kinderen en volwassen. Houd een temperatuur van rond de 24 graden Celsius aan.

6. Het is het best om geen zeep of dergelijke producten te gebruiken voor het bad. De huid van een baby wordt sneller droog en is daarnaast gevoeliger voor parfum. Als je toch zeep en shampoo wilt gebruiken, kies dan voor een milde shampoo en gebruik de shampoo pas vlak voordat je de baby uit bad haalt. Hetzelfde geldt voor een bubbelbad – een bubbelbad kan een ontsteking van de plasbuis veroorzaken.

7. Stel de boiler in op een temperatuur van 48 graden Celsius. De meeste warmwater-boilers hebben een standaard temperatuur van 60 graden Celsius. Bij deze temperatuur loopt een baby echter binnen enkele seconden derdegraads brandwonden op.

8. Zorg ervoor dat de baby niet in de buurt van de knoppen van de kraan kan komen. Wellicht kan de baby de knoppen nog niet omdraaien maar als peuter kan hij of zij dit wel. Door aan de knoppen te draaien kan je kind zichzelf verbranden.

9. Houd elektronische spullen zoals een haardroger of een krultang zo ver mogelijk van de badkuip vandaan.

10. Tot slot, raden we aan om een badring voor je baby aan te schaffen. Een badring kan echter geen excuus zijn om weg te lopen. De baby kan zichzelf nog steeds in levensgevaar brengen. Een badring maakt het echter makkelijker om de baby overeind te houden.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

915FansLike
66VolgersVolg
850VolgersVolg

Recente artikelen

Regeldagen, wat zijn dit?

Geef je borstvoeding, dan krijg je ook te maken met regeldagen. Voor nieuwe moeders kunnen deze dagen je onzeker maken, maar dat is nergens...

Het inleiden van de bevalling

Soms zijn er genoeg aanleidingen om niet langer meer te wachten tot de bevalling in gang wordt gezet. In dat geval wordt ervoor gekozen...

Mogelijke complicaties tijdens de bevalling

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar helaas kunnen er altijd complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Of het nou gaat om een thuisbevalling...

IVF en ICSI, hoe werkt het?

IVF en ICSI zijn twee vaak gebruikte methoden wanneer het niet mogelijk is op de natuurlijke manier zwanger te raken. In vitro fertilisatie (IVF)...

Zwanger worden als je PCOS hebt

Misschien heb je er weleens wat over gehoord, maar groter is de kans dat PCOS compleet nieuw voor je is. Toch is het één...