In de winkel heb je tegenwoordig ruime keuze aan babyvoeding. Maar je kunt babyvoeding ook zelf maken. Aan het zelf voorbereiden van voeding voor je baby kleven talloze voordelen. Daarom kiezen veel moeders er dan ook voor om dus hun eigen, zelf bereide babyvoeding voor te schotelen.
Babyvoeding
Het grootste voordeel van het zelf voorbereiden van babyvoeding is het feit dat je geheel zelf kunt bepalen wat je baby krijgt. De hoeveelheid, de inhoud en de snelheid waarop de baby het voedsel eet, kan dus door jou volledig op maat worden afgesteld. Omdat jezelf de ingrediënten van de voeding bepaalt, weet je ook zeker dat er geen ingrediënten in de voeding zitten waar je baby allergisch voor is.
Hoe begin je met het voorbereiden van het babyvoeding?
In de eerste maanden zal het voedsel dat je het beste kunt voorschotelen voornamelijk uit prutjes bestaan. Je kunt er ook voor kiezen om geen prutjes voor te schotelen en vanaf zes maanden meteen te beginnen met verschillende soorten bijvoeding. De eerste maanden is de baby dus vooral afhankelijk borstvoeding.
Vanaf zes maanden is het ook het juiste moment om je baby kennis te laten met groente en fruit. Kies voedingsmiddelen uit met een zachte smaak en geen allergische stoffen bevatten. Banaan, appel, wortels en bloemkool zijn goede voorbeelden.
Vanaf acht maanden is het een goed moment om de baby geleidelijk aan kennis te laten maken met een echte maaltijd. Dat betekent dus een avondhapje bestaande uit zowel aardappel/rijst/pasta, vlees/vis en groente/fruit.
Vanaf twaalf maanden stopt men gebruikelijk met bijvoeding en borstvoeding. Op dit moment is het dus de bedoeling dat je volledig overstapt op het voorschotelen van kleine hapjes die afgeleid zijn van normale leeftijden.
Waarom is een goede voorbereiding cruciaal voor de ontwikkeling van jouw baby?
Vanaf de geboorte tot aan het eerste jaar zullen de eetgewoonten van de kleine meerdere malen veranderen. Dat is logisch want als baby is het niet mogelijk om normaal voedsel te verwerken. Daarom zul je dus babystapjes moeten nemen. Wanneer je de bovenstaande tips vasthoudt, leer je je baby stapsgewijs aan om normaal voedsel te herkennen en te eten. Na het eerste jaar is het toedienen van voedsel vele malen eenvoudiger.