Borstvoeding geven en een werkende moeder zijn

Je zwangerschapsverlof is voorbij en je gaat weer aan het werk, maar kan je dat combineren met borstvoeding? Als je tussendoor naar huis kunt is het goed te doen. Afkolven is een goed alternatief; het stimuleert de productie van je melk en je baby krijgt toch de gezonde en voedzame borstmelk terwijl jij er niet bent.

Het is goed mogelijk om borstvoeding te blijven geven als je weer aan het werk gaat. Als je dichtbij je werk of de opvang woont, kan je pauzes nemen om borstvoeding te geven. Als dit niet mogelijk is, heb je twee andere opties:

1. Je kunt een kwalitatief hoogwaardige, elektrische pomp gebruik om melk af te kolven. Degene die voor je baby zorgt kan deze melk dan met de fles aan je baby geven. Zo kan je nog steeds je baby voeden, ook al ben je weer aan het werk.

2. Als je niet kan afkolven of het kan niet op je werk, kun je flesvoeding gedurende de dag geven. Je kan dan ’s nachts en ’s morgens nog wel borstvoeding geven. Omdat je overdag niet meer borstvoeding geeft, zal je hoeveelheid melk dan wel verminderen.

Voordelen van afkolven

Afkolven stimuleert de productie van melk. Hierdoor heb je voldoende melk als je borstvoeding gaat geven. Ook krijgt je baby de gezonde en voedzame borstmelk, zelfs als je er niet bent. Gedurende de werkdag voel je je nog steeds verbonden met je baby. Ook bespaar je geld doordat je geen flesvoeding hoeft te kopen. En baby’s die borstvoeding krijgen, worden in het eerste jaar minder vaak ziek en dit zorgt ervoor dat je geen werkdagen hoeft te missen.
Als je uit je werk thuiskomt, wil je baby vaak direct weer voeding. Hierdoor kun je direct knuffelen en verder werken aan jullie band zoals niemand anders dat kan. Vraag degene die tijdens je werkdag voor je baby zorgt om het laatste uur niet meer te voeden. Hierdoor weet je zeker dat je baby weer voeding wil als je thuiskomt. 

Succesvol afkolven op je werk

Het is verstandig je goed voor te bereiden. Wen één of twee weken voordat je weer aan het werk gaat alvast aan het afkolven. Je weet dan wat je kan verwachten en hoe het voelt. Je hebt alvast een voorraad en voelt je zekerder om op je werk af te kolven. De hoeveelheid melk die je produceert kan per dag wisselen. Om je melktoevoer te maximaliseren kun je proberen elke dag op dezelfde plek en om dezelfde tijd af te kolven. Probeer stress en vermoeidheid te voorkomen en eet en drink goed. Om in de stemming te komen voor het afkolven, nemen veel moeders iets van hun baby mee. 

Voor het kolven heb je het volgende nodig:
– Een borstpomp, het liefst een dubbele elektrische pomp zodat je beide borsten tegelijk kan afkolven
– Flessen of zakken om de melk in te bewaren, deze worden vaak bij de pomp geleverd
– Een koelkast of kleine koelbox om de melk koel te bewaren
– Pads om je kleding tegen lekken te beschermen
– Een beha waarmee je je handen tijdens het afkolven vrij hebt

En het meeste belangrijkste: een rustige plek om af te kolven. Een plek waar je even alleen kan zijn en niemand je onverwachts stoort. Maakt dit ook bespreekbaar op je werk, in je CAO is ook bepaald dat je hier recht op hebt.

 

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...