Jonge kinderen zijn niet altijd de makkelijkste eters. Het is soms onduidelijk waarom ze hun eten laten staan of juist snel opeten. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral de textuur van het voedsel hier van invloed op is.
Onderzoek
In het onderzoek is gekeken naar het eetgedrag van kinderen tussen de twee en vier jaar. Kinderen van deze leeftijd worden vaak omschreven als kieskeurige eters en eten daardoor niet gevarieerd genoeg. Dit kan op latere leeftijd problemen geven met het eetpatroon en het eetgedrag.
In het onderzoek werd gekeken naar de smaak, de kleur en de textuur van voedsel. Als basis kregen de kinderen roze yoghurt met de smaak framboos voorgezet. Eerst werd de kleur aangepast zonder de smaak aan te passen en daarna werd de smaak aangepast zonder de kleur te veranderen. Dit bleek beide geen effect te hebben. Pas als de textuur van de yoghurt werd veranderd, wilden de kinderen het niet meer eten.
Het is daarom belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd aan verschillende voedselstructuren te laten wennen. Varieer niet alleen in verschillende smaken, maar ook in verschillende texturen. Zo leert je kind verschillende soorten voedsel eten en kan op latere leeftijd een gezond eetpatroon ontwikkelen.
Feedback Geven