Bij het klaarmaken van flesvoeding voor je baby is het van belang dat je dit zorgvuldig doet. Om ervoor te zorgen dat je baby niet ziek wordt van de flesvoeding, is het aan te raden te letten op hygiëne en ervoor te zorgen dat je de gebruiksaanwijzing precies opvolgt.
Hygiëne is belangrijk bij het klaarmaken van flesvoeding omdat een pasgeboren baby zonder borstvoeding weinig afweerstoffen heeft tegen gewone bacillen. Het duurt een poos voordat je baby hier immuun tegen wordt. Melk en vooral melk op kamertemperatuur vormt een ideale voedingsbodem voor bacillen.
Om de melk zoveel mogelijk vrij van bacteriën te houden moet je als volgt te werk gaan:
- Controleer bij aankoop op de gebruiksdatum op de verpakking van babyvoeding en controleer deze nog een keer voordat je de babyvoeding gaat gebruiken;
- Koop geen gedeukte of beschadigde blikken of verpakking;
- Sluit pakjes poeder weer; sluit geopende blikken of kartons zorvuldig en bewaar ze in de koelkast;
- Was je handen voordat je de flesvoeding gaat maken, vooral na het gebruik van het toilet;
- Gebruik steriele flesvoeding en houdt de fles, het blik of pak gesloten en bewaar het in de koelkast wanneer het is aangebroken;
- Maak alles wat je gebruikt voor het maken van de flesvoeding schoon met heet, stromend water. Gebruik de eerste weken hiervoor gekookt water;
- Als de flesvoeding klaar is, koel deze dan af in de koelkast;
- Bewaar de fles koud totdat je je baby gaat voeden;
- Gooi alle melk die je baby niet opdrinkt weg.
Als je de melkpoeder of geconcentreerde voeding met heet gekookt water vermengt, heb je zowel haar eten als drinken klaargemaakt. Zorg dat je je hierbij zo goed mogelijk houdt aan de verhoudingen zoals in de gebruiksaanzwijzing staat. Een aantal tips op een rijtje:
- Pas de hoeveelheden nooit op goed geluk af. Het beste is om het bijbehorende maatschepje te vullen en de kop van het schepje met een mes af te strijken;
- Gebruik de fles zelf of een maatbeker met schaalverdeling om de babyvoeding in vloeibare vorm in te gieten. Als je de hoeveelheid controleert met je oog boven het streeptje lijkt het dat er minder melk in zit dan in werkelijkheid het geval is;
- Meet de juiste hoeveelheid water pas af nádat je het water gekookt hebt. Als je het water eerst afmeet en dan kookt zul je minder overhouden;
- Als je suiker moet toevoegen, gebruik dan ook een maatschepje. Een eetlepel is af te raden, omdat niet elke eetlepel even groot is.
Alleen zo krijg je flesvoeding die de samenstelling van moedermelk zo dicht mogelijk benadert en krijgt je baby voldoende vocht en voedsel.