Voedingsschema baby 0-4 maanden

In dit artikel vind je de richtlijnen voor babyvoeding tot en met vier maanden.
Klamp je niet vast aan schema’s, maar geef borstvoeding op verzoek. Luister goed naar de biologische klok van je kindje. Hierdoor ontwikkelt je baby een drinkritme.

Tot ongeveer zes weken moet je minimaal zes keer per dag voeden, omdat baby’s zich soms niet vaak genoeg melden. Het kan voorkomen dat baby’ s die borstvoeding krijgen zich vaker melden, namelijk acht tot twaalf keer per dag. In de kraamtijd is de richtlijn dat je per 24 uur zo’n acht tot twaalf voedingen geeft. Als je baby zuigbehoefte heeft leg je hem of haar aan.

Langzaam ontstaat er een dagritme en een nachtritme. ’s Nachts zullen de pauzes langer worden dan overdag. Totdat je baby de hele nacht doorslaapt. Dit is vaak vanaf twee à drie maanden. Besef goed dat elk kindje een andere behoefte heeft. Ga niet twijfelen als de baby van de buurvrouw meer voedingen per dag vraagt.

Bij borstvoeding moet je vitamine D en K aanvullen. Vitamine K geef je de eerste twaalf weken en vitamine D geef je zolang je borstvoeding geeft. Bij flesvoeding is deze aanvulling niet nodig. Deze voeding bevat voldoende vitamine D en K.

Voedingsschema 0-4 maanden

Leeftijd 1-2 weken/ gewicht 2750-4000  gram

Borstvoeding op verzoek: minimaal zes per 24 uur
Voedingstijden zijn afhankelijk van de behoefte van je baby
Aanvulling: 25 microgram vitamine K
voor moeder: 5 microgram vitamine D

Flesvoeding: 6 x 70-100 ml volledige zuigelingenvoeding (420-600ml)
Voedingstijden zijn afhankelijk van de behoefte van je baby. Dezelfde hoeveelheid kan ook over 7 tot 8 voedingen verdeeld worden.

Leeftijd vanaf 2 weken/ gewicht 3000-4250 gram

Borstvoeding op verzoek: minimaal zes per 24 uur
Voedingstijden zijn afhankelijk van de behoefte van je baby

Aanvulling: 25 microgram vitamine K
5 microgram vitamine D
Bij borstgevoede kinderen met donkere huid, 10 micogram vitamine D per dag
Voor moeder: 5 microgram vitamine D

Flesvoeding: 6 x 80-110 ml volledige zuigelingenvoeding (420-600 ml).
Voedingstijden zijn afhankelijk van de behoefte van je baby. Dezelfde hoeveelheid kan ook over 7 tot 8 voedingen verdeeld worden.

Leeftijd vanaf 1 maand/ gewicht 3400-4750 gram

Borstvoeding op verzoek:
minimaal 5 per 24 uur
Aanvulling: 25 microgram vitamine K
5 microgram vitamine D
Voor moeder: 5 microgram vitamine D

Flesvoeding: 6 x 100-120 ml volledige zuigelingenvoeding. Eventueel overgaan op
5x 120-150 ml (600-750 ml) volledige zuigelingenvoeding.

Leeftijd vanaf 2 maanden/ gewicht 4200-5751 gram

Borstvoeding op verzoek: minimaal 5 per 24 uur
Aanvulling: 25 microgram vitamine K
5 microgram vitamine D
Voor moeder: 5 microgram vitamine D

Flesvoeding: 5 x 130-170 ml volledige zuigelingenvoeding (650-850)

Leeftijd vanaf 3 maanden/ gewicht 4800-6600 gram

Borstvoeding op verzoek: minimaal 5 per 24 uur

Aanvulling: 5 microgram vitamine D
Bij borstgevoede kinderen met donkere huid, 10 microgram vitamine D per dag
Voor moeder: 5 microgram vitamine D per dag

Na 12 weken is vitamine K niet meer nodig.

Flesvoeding: 5 x 140-200 ml volledige zuigelingenvoeding (700-1000 ml)

Leeftijd vanaf 4 maanden/ gewicht 5400-7400 gram

Borstvoeding op verzoek: minimaal 5 per 24 uur

Aanvulling: 5 microgram vitamine D
Bij borstgevoede kinderen met donkere huid, 10 microgram vitamine D per dag
Voor moeder: 5 microgram vitamine D per dag

Flesvoeding: 5 x 160-200 ml volledige zuigelingenvoeding (800-1000 ml)

Wil je weten hoe andere moeders het doen of vragen stellen? Bezoek dan ons forum

Gerelateerde artikelen

Comments

 1. hallo

  ik heb een vraag mijn zoon drinkt sinds 4 dagen maar 4 flessen van 180+6 en slaapt dan de hele nacht door. maar wakker maken voor de laatste fles hoeft niet want dan drinkt hij niet!! graag hoop ik op advies

  mvg miranda

 2. hee miranda hier precies hetzelfde.. heb het met het cb erover gehad.. en die adviseren hier om die laatste voeding dan te verdelen over de dag en het kindje ’s avonds lekker door te laten slapen maar zie dat je baby inmiddels al groot is dus misschien is de reactie wat laat..

 3. Hallo, even een vraagje: Mijn zoontje is nu tien weken en ik ben volledig overgeschakeld van borstvoeding naar flesvoeding. Nu drinkt hij telkens maar 80 cc van de flesvoeding… Dit lijkt me weinig, is het niet?

 4. Hallo, mijn dochter is 12 weken oud en weegt 4630 gram. Is dat normaal voor haar leeftijd. Ik maak me daar namelijk best zorgen om. Hierboven staat 4800-6600. Ik geef borstvoeding en 1 flesje kunstvoeding per dag van 120 ml. Op t CB zeggen ze dat ze voldoende groeit, weliswaar onder t gemiddeld maar voldoende :-s

 5. Ik vind het raar dat er in de tekst geschreven staat: je moet vitamine k geven, want in flesvoeding zit het en ik borstvoeding niet?! Er zal wel een reden zijn waarom moeder natuur het niet in borstvoeding heeft zitten gezien de borstvoeding zichzelf aan past met de behoefde en benodigde voeding afhankelijk vam hoe oud de baby is! Ik zelf heb geen vitamine k gegeven en zo hebben vrienden van mij dat ook niet gedaan. Gebruik je gezond verstand en beslis als ouders zijnde zelf of je het wel nodig vind of niet en waarom.

  • Hey, vitamine K wordt aangemaakt in de darmen en deze zijn nog niet zo ver ontwikkeld in de eerste maanden. Vitamine K is voor de bloedstolling. De meeste baby’s hebben geen problemen met een weinig vitamine K, maar soms komt het voor dat een baby een bloeding krijgt (bijv. in de hersens) die niet goed stopt vanwege het lage gehalte vit. K. Dan kan dit levensbedreigend zijn. Dus in principe heeft moeder natuur het niet omdat het niet nodig is, maar soms is het dus wel levensreddend en daarom wordt het aangeraden voor alle baby’s. Je weet namelijk niet van te voren welke baby er zeer veel baat bij had.

 6. Ons dochtertje is nu 3,5 WK oud. Zij krijgt 120cc per fles (met nutrilon is dat zo’n 135cc). We geven nu overdag om de ongeveer 3 uur. In de nacht komt ze na ongeveer 4 – 5 uur.
  Is dit dan te veel voeding op een dag???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...