Wanneer je speelgoed voor je baby gaat kopen zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten want niet ieder speelgoed is geschikt voor een baby. Wat deze punten zijn en hoe je daarop kunt letten, lees je in dit artikel.
Leeftijdsadvies bij speelgoed
Bij speelgoed wordt er altijd een leeftijdsadvies gegeven. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen speelgoed voor kinderen onder de drie jaar, en voor kinderen boven die leeftijd. Dit wordt aangegeven met de melding ‘niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar’. Waarom bepaald speelgoed niet geschikt is voor jonge kinderen, komt vrijwel altijd door de aanwezigheid van kleine onderdelen.
Een kind onder de drie jaar stopt graag dingen in hun mond, waardoor ze in kleine onderdelen kunnen stikken. Ook kan het zo zijn dat ze erop gaan kauwen waardoor het afbreekt en in de keel terechtkomt. Uiteraard kan het ook zo zijn dat een spel bijvoorbeeld nog te moeilijk is voor een kind onder de drie jaar.
Schudden, wrijven, trekken en ruiken
Bij elk stuk speelgoed dat je aan wilt schaffen is het goed deze te testen door te schudden, wrijven, trekken en ruiken. Wanneer het bijvoorbeeld een sterke geur heeft, er scherpe randen aanwezig zijn of onderdelen los lijken te laten kun je het beter laten liggen. Ook speelgoed dat gemaakt is van een bepaald soort schuim zoals squishies kunnen risicovolle stoffen hebben.
Houten speelgoed
Wil je graag kiezen voor houten speelgoed, dan moet je ook op bepaalde dingen letten. Over het algemeen heeft dit soort een veilig imago, maar toch kan je daarin misleid worden. wanneer het gelakt is kan dit schadelijke stoffen bevatten, en speelgoed van triplex of spaanplaat kunnen bindmiddelen bevatten die schadelijk zijn. Het is dan ook het beste om ongelakt massief hout aan te schaffen.
Knuffels
Voor de meeste kinderen zijn knuffels ontzettend interessant, ook voor kinderen onder de drie jaar. De kans is dan ook heel groot dat zij de knuffels in hun mond stoppen of eten eraan afvegen. Het is dus belangrijk dat de knuffels in de was kunnen. Hierbij is het vooral belangrijk dat er geen giftige stoffen vrijkomen en dat de knuffel na het wassen nog steeds aan de veiligheidseisen voldoet.
Pas op met batterijen in speelgoed
Net als knuffels zijn ook batterijen heel erg interessant. In speelgoed zitten de batterijen als het goed is altijd achter een gesloten klep die met een schroevendraaier open te krijgen is. Maar bedenk je goed dat kinderen ze ook uit afstandsbedieningen of verpakkingen kunnen halen. Vooral de knoopbatterijen zijn gevaarlijk. Deze zijn zo klein dat ze eruit zien als een snoepje en heel makkelijk in de mond gestopt kan worden.
Lees ook:Â Tips tegen het huiluurtje