Wanneer start je met babyvoeding?

De eerste maanden heeft je baby voldoende aan de borst of de fles. Maar zo rond de vier maanden mag je gaan beginnen met babyvoeding. Belangrijk hierbij is te kijken naar je kindje. Is hij er met 3,5 maand al aan toe dan is dat prima, net als 5 maanden. Wel begin je hier het beste mee tussen de 4 en de 6 maanden.

Herken de signalen van je baby

Ieder kind bepaalt zijn eigen tempo, ook wanneer het gaat om de volgende stap met eten. Kijk dus goed naar je kind en probeer in te schatten wat er bij hem past maar ga je kind niet vergelijken met andere kinderen. Wanneer je te vroeg of juist te laat begint met babyvoeding kan dit alleen maar tot frustratie leiden, zowel bij de ouders als het kind. Over het algemeen kun je vanaf de 4 maanden beginnen met babyvoeding, en uiterlijk met 6 maanden maar zoals al eerder gezegd is ieder kind hier anders is.

Weet je niet goed hoe je kunt zien of je kind klaar is voor babyvoeding of dat je beter nog even kan wachten? De onderstaande drie signalen kunnen je dan duidelijkheid geven:

  • Je kind sabbelt veel op zijn handen en het speelgoed
  • Maakt smak- en kauwgeluiden
  • Kijkt letterlijk het eten uit je mond

Verkenningsfase babyvoeding

In het begin zit je baby in de verkenningsfase als het gaat om babyvoeding. Hij zal dan kleine hapjes nemen zodat hij kan oefenen met happen maar ook kan wennen aan de structuur en de smaak van de voeding. Deze nieuwe vaardigheid onder de knie krijgen kan nog best lastig zijn. Hij moet leren zijn tong te bewegen, de smaak en textuur proeven en daarna de voeding doorslikken.

Pas vanaf de 6 maanden zal je baby de voeding dan ook pas echt nodig hebben naast de fles of borst. Dit is namelijk het moment waarop hij meer energie en voedingsstoffen nodig heeft omdat hij dan ook lichamelijke veranderingen doorgaat. Uiteindelijk zal vanaf 8 maanden de babyvoeding pas de melkvoeding gaan vervangen, al gaat dit natuurlijk heel geleidelijk aan.

De voeding op verschillende manieren aanbieden

Wanneer je kind begint met babyvoeding kun je dat op twee verschillende manieren aanbieden. Dit kan via een lepel, maar ook via de Rapley-methode. Aan allebei de methodes zitten voor- en nadelen dus kijk ook hier weer goed naar je kind en wat er bij hem past.

Eten van een lepel

Wanneer je zelf de babyvoeding klaar gaat maken is het belangrijk dat je dit in het begin helemaal glas pureert. Vervolgens bied je dit aan via een lepel. Merk je dat dit goed gaat, dan kun je steeds meer structuur in de voeding laten zitten. Start vooral met zachte smaken en ga hier later pas in variëren als je kind de verschillende smaken gewend.

De Rapley-methode

Bij deze methode moet je kind zelf eten. Het is hierbij de bedoeling dat de stukken groot genoeg zijn om vast te pakken, en moeten de grootte van een babyvuist hebben. De theorie hierachter is dat je kind zelf de wereld moet ontdekken. Door deze methode zou je kind sneller interesse krijgen in echt voedsel en zou hij smaken eerder herkennen. Ook zou hij niet gaan overeten en wordt het een makkelijke eter. Echter ontbreken alle bewijzen hiervan. Ook is het belangrijk bij je kind in de buurt te blijven, omdat de kans groter is dat je kind zich verslikt bij deze methode.

Lees ook: Sporten tijdens je zwangerschap

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

915FansLike
67VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Met je baby op vakantie gaan

Met zijn tweeën op vakantie gaan is heerlijk relaxt. Je pakt de spullen in die je nodig hebt en kunt vervolgens gaan genieten op...

Zwemmen met je baby

Dat zwemmen gezond is dat weten we allemaal, maar het is ook nog eens heel erg goed voor de motoriek en de sociale ontwikkeling...

Sporten met je baby is makkelijker dan je denkt!

Misschien zie je er ontzettend tegenop om naar de sportschool te gaan nu je een baby hebt. Het idee je kind achter te laten...

Wanneer start je met babyvoeding?

De eerste maanden heeft je baby voldoende aan de borst of de fles. Maar zo rond de vier maanden mag je gaan beginnen met...

Sporten tijdens je zwangerschap

De meeste vrouwen stoppen met sporten op het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn. Soms omdat er geen geschikt aanbod is voor...