Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virusontsteking die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Deze ontsteking wordt ook wel valse kroep genoemd. Dit virus zorgt voor een ontsteking van de bovenste luchtwegen; het geeft een zwelling aan de binnenkant van het strottenhoofd en de slijmvliezen van de stembanden zwellen op. Hierdoor wordt je kind hees, heeft het een blafhoest en kan hij/zij het benauwd krijgen. Doordat je kind bang is en wellicht gaat huilen wordt het nog lastiger om te ademen. Deze ontsteking is besmettelijk en kan overgedragen worden via niezen en hoesten. Voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s is deze ontsteking ongevaarlijk.

Hoe herken je deze ontsteking?

Wanneer je kindje een eerste aanval krijgt, kan dit nogal eng zijn. Een pseudokroep aanval is vrijwel altijd hetzelfde. Onderstaand staat beschreven hoe dit gaat.

  • Je kind is niet ziek, maar kan wel een beetje verkouden zijn
  • ’s avonds of ’s nachts wordt je kind ineens huilend wakker omdat hij/zij erg benauwd is
  • Wanneer je kind inademt hoor je een gierend/piepend geluid
  • Hierna merk je op dat je kind een harde blafhoest heeft, ook kan hij/zij hees zijn
  • De temperatuur is gewoon als normaal, met een max van 38 graden

Als je deze tekenen opmerkt is het verstandig om sowieso even contact op te nemen met de huisarts. Maar je wilt natuurlijk zelf ook iets doen en je kind gerust stellen. Het is in ieder geval belangrijk dat je zelf rustig blijft. Als je kind opmerkt dat jij in paniek bent, kan je kind ook in paniek raken. Je kind afleiden met speelgoed of een knuffel kan ook helpen, wanneer hij/zij dat wilt. Soms wilt het ook nog wel helpen met je kind samen in bad te gaan zitten, of naast een stomende douche. Maar wanneer je merkt dat je kind dit niet fijn vindt of het benauwd krijgt, stop er dan weer mee. En natuurlijk kun je je kind ook iets te drinken geven dat de keel verzacht, zoals bijvoorbeeld thee met honing of suiker.

Blijft je kind benauwd, vermindert de benauwdheid niet of wordt je kind erg suf of onrustig? Neem dan direct contact op met de huisarts en vertel hem/haar wat er aan de hand is.

Verwar pseudokroep niet met Epiglottitis

Pseudokroep mag je niet verwarren met Epiglottitis. Dit is een ontsteking van het klepje dat je luchtpijp afsluit bij het slikken, en is een Hib-bacterie. De symptomen hiervan zijn hoge koorts, pijn in de keel, kwijlen, moeite hebben met slikken en je nek niet naar voren kunnen buigen zonder een blafhoest. Herken je dit? Bel dan direct de huisarts, wanneer Epiglottitis niet direct wordt behandeld kan dit fataal zijn.

Zijn er medicijnen voor

Soms wordt het middel dexamethason gebruikt bij pseudokroep. Dit middel remt de ontsteking en zwelling in het strottenhoofd. Hiervan is dan ook meestal maar één dosis nodig. Er zijn tabletten, capsules en drankjes beschikbaar maar de huisarts kan ook een injectie geven.

Ook kan er gekozen worden van een budesonide inhalatie. Dit middel wordt toegediend via een vernevelaar en werkt ontstekingsremmend. Ook vermindert het de zwelling. Voor het kind is het makkelijk om dit middel in te ademen, omdat het via de vernevelaar gaat.

Wat kun je aan pseudokroep doen?

Behalve je kind gerust proberen te stellen en eventueel te gaan stomen in de badkamer kun je niet heel veel doen. Wil zou je de gebruikelijke verkoudheidsmaatregelen toe kunnen passen zoals het hoofdeind van het bed iets omhoog en een halve ui naast/onder het bed leggen. Zorg er vooral voor dat je kindje zich veilig voelt bij jou, zodat hij/zij niet nog meer angst krijgt. Het is natuurlijk allemaal nieuw en eng voor zo’n kind, dus het is logisch dat hij/zij dan een beetje bang is.

Mag je kind gewoon naar school of kdv?

Als je kind zich verder overdag gewoon goed voelt mag hij/zij gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Een pseudokroep aanval begint meestal in de avond of nacht, dus de kans dat dit buitenshuis gebeurd is erg klein. Vraag wel altijd even na wat de regels zijn op school of het kdv, om te voorkomen dat jij je kind direct weer mee terug naar huis kunt nemen. Heeft je kind

Een temperatuur van 38,5 of hoger, dan is er sprake van koorts. In dat geval is het zo dat jij je kind niet naar de opvang kunt brengen.

Lees ook: Naar de camping met je baby

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Waarom kiezen voor opvolgmelk op basis van geitenmelk?

Wereldwijd drinken ruim 1,2 miljoen kinderen Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk. Ook in Nederland wordt geitenmelk steeds populairder, zowel voor volwassenen als in...

Tips voor raambekleding in de babykamer

Er staat gezinsuitbreiding op de planning! Misschien zelfs wel heel snel. Een van de leukste taakjes als je in verwachting bent is toch wel...

Drukke dag gehad? Ontspan eens!

Na een drukke dag, waarop je hard gewerkt hebt, is het heerlijk om even lekker helemaal tot ontspanning te komen. Voortdurend alleen maar met...

Besparen op de babykamer: hoe doe je dat?

Verwacht jij binnenkort een klein wondertje? Gefeliciteerd! Je bent natuurlijk dolblij, maar misschien zit je hoofd ook een beetje vol. Een baby krijgen brengt...

Zo kun je je kind op een verantwoorde manier verwennen!

De laatste tijd zijn er veel blogs die ingaan op het feit dat kinderen te verwend zijn. Veel mensen vragen zich af of dit...