Wat mogen baby’s niet eten?

In principe kun je alle gezonde voeding die jij zelf eet ook prima aan je baby geven. Denk hierbij aan fruit, groenten, brood, vlees en vis. Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen. Vaak niet eens omdat de smaak te sterk of te bitter zou zijn, maar juist omdat baby’s en jonge kinderen gevoeliger zijn voor schadelijke bacteriën dan volwassenen. Zo kan het zijn dat jij nergens last van hebt, maar je kindje wel. Wat baby’s niet mogen eten lees je in dit artikel.

Let wel: dit artikel geldt voor baby’s vanaf 4 maanden tot 1 jaar. Onder de 4 maanden heeft je baby genoeg aan alleen fles- of borstvoeding en hoef je nog geen bijvoeding te geven. Het advies is zelfs om dit pas met 5 maanden te proberen en het heel langzaam op te bouwen. Uiteraard is ieder kind verschillend, kijk dus goed naar je baby om te weten hoeveel hij op kan.

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren

Let erop dat je je baby geen rauw vlees of producten van rauw vlees geeft. Denk hierbij aan filet américain, carpaccio, ossenworst en tartaar. In rauw vlees kunnen namelijk bacteriën zitten waar met name jonge kinderen erg gevoelig voor zijn en ziek van kunnen worden. Dit geldt overigens ook voor rauw schaal- en schelpdieren en rauwe/voorverpakte gerookte vis. Hierbij kun je denken aan gerookte zalm en sushi.

Brood eten met of zonder beleg?

Wanneer je net begint met het geven van brood is het in principe niet nodig om het brood te beleggen. Echter is dat wel lekkerder, en kan het er voor zorgen dat je kindje zijn brood op eet. Sommige ouders geven alleen droog brood, anderen doen er een beetje boter op en weer anderen beleggen het wel. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je er maar een klein beetje op doet, en kijk uit met onderstaand broodbeleg.

  • Kaas van rauwe melk
  • Smeerworst of paté
  • Smeerkaas en gewone kaas
  • Honing

In honing kan een bacterie zitten waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden. kinderen tot de 1 jaar mogen dan ook echt geen honing hebben. wat betreft de smeerkaas en gewone kaas, daar zitten te veel vetten in en te veel zout. Wil je toch smeerkaas op brood doen, neem dan 30+ smeerkaas met minder zout.

Melk en melkproducten

Gewone melk hoef je pas te geven na de 1e verjaardag van je kind. Tot die tijd heeft hij sowieso genoeg aan fles- of borstvoeding en is het geven van koemelk overbodig. Wel kun je vanaf 8 maanden af en toe een beetje yoghurt geven.

Chocolademelk, fristi, vruchtenyoghurt, vla, kinderkwark en andere kindertoetjes kun je het beste niet geven, omdat hier veel suiker in zit. De kans is groot dat, wanneer je kindje dit heeft geproefd, hij zijn gewone melk niet meer wilt.

Dit geldt overigens ook voor drinken. Sap, diksap, limonade en frisdranken bevatten ook veel suikers waardoor je kind gewend raakt aan de zoete smaak. Het beste kun je je kind water of lauwe thee geven, het liefst zonder suiker. Dit betekent overigens niet dat je dit nooit mag geven. Jij bent de ouder, en jij bepaald wat jij je kind te eten en te drinken geeft.

Lees ook: Hardlopen met een kinderwagen

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
68VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Dingen die je vergeet te regelen voordat de bevalling begint

De babykamer en de uitzet aanschaffen zijn dingen die je niet vergeet. Je bent immers constant bezig met het wonder in je buik, en...

Welke plekken zijn fijn om je baby te voeden?

Wanneer je borstvoeding geeft weet je dat dit veel tijd in beslag neemt. Dit doe je natuurlijk met alle liefde voor je kindje, maar...

Op vakantie tijdens de zwangerschap

Er zijn een hele hoop mensen die jaarlijks vaak op vakantie gaan en er ook heel erg veel plezier uit halen. Sommige vrouwen worden...

Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Wanneer je zwanger bent geworden, zou je al snel merken dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Helaas keer krijg je ook een...

Wanneer beginnen met het potje?

Elk kind is anders en het kan daarom best wel lastig zijn om bepaalde dingen te bepalen. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld heel erg vroeg...