Wat mogen baby’s niet eten?

In principe kun je alle gezonde voeding die jij zelf eet ook prima aan je baby geven. Denk hierbij aan fruit, groenten, brood, vlees en vis. Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen. Vaak niet eens omdat de smaak te sterk of te bitter zou zijn, maar juist omdat baby’s en jonge kinderen gevoeliger zijn voor schadelijke bacteriën dan volwassenen. Zo kan het zijn dat jij nergens last van hebt, maar je kindje wel. Wat baby’s niet mogen eten lees je in dit artikel.

Let wel: dit artikel geldt voor baby’s vanaf 4 maanden tot 1 jaar. Onder de 4 maanden heeft je baby genoeg aan alleen fles- of borstvoeding en hoef je nog geen bijvoeding te geven. Het advies is zelfs om dit pas met 5 maanden te proberen en het heel langzaam op te bouwen. Uiteraard is ieder kind verschillend, kijk dus goed naar je baby om te weten hoeveel hij op kan.

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren

Let erop dat je je baby geen rauw vlees of producten van rauw vlees geeft. Denk hierbij aan filet américain, carpaccio, ossenworst en tartaar. In rauw vlees kunnen namelijk bacteriën zitten waar met name jonge kinderen erg gevoelig voor zijn en ziek van kunnen worden. Dit geldt overigens ook voor rauw schaal- en schelpdieren en rauwe/voorverpakte gerookte vis. Hierbij kun je denken aan gerookte zalm en sushi.

Brood eten met of zonder beleg?

Wanneer je net begint met het geven van brood is het in principe niet nodig om het brood te beleggen. Echter is dat wel lekkerder, en kan het er voor zorgen dat je kindje zijn brood op eet. Sommige ouders geven alleen droog brood, anderen doen er een beetje boter op en weer anderen beleggen het wel. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je er maar een klein beetje op doet, en kijk uit met onderstaand broodbeleg.

  • Kaas van rauwe melk
  • Smeerworst of paté
  • Smeerkaas en gewone kaas
  • Honing

In honing kan een bacterie zitten waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden. kinderen tot de 1 jaar mogen dan ook echt geen honing hebben. wat betreft de smeerkaas en gewone kaas, daar zitten te veel vetten in en te veel zout. Wil je toch smeerkaas op brood doen, neem dan 30+ smeerkaas met minder zout.

Melk en melkproducten

Gewone melk hoef je pas te geven na de 1e verjaardag van je kind. Tot die tijd heeft hij sowieso genoeg aan fles- of borstvoeding en is het geven van koemelk overbodig. Wel kun je vanaf 8 maanden af en toe een beetje yoghurt geven.

Chocolademelk, fristi, vruchtenyoghurt, vla, kinderkwark en andere kindertoetjes kun je het beste niet geven, omdat hier veel suiker in zit. De kans is groot dat, wanneer je kindje dit heeft geproefd, hij zijn gewone melk niet meer wilt.

Dit geldt overigens ook voor drinken. Sap, diksap, limonade en frisdranken bevatten ook veel suikers waardoor je kind gewend raakt aan de zoete smaak. Het beste kun je je kind water of lauwe thee geven, het liefst zonder suiker. Dit betekent overigens niet dat je dit nooit mag geven. Jij bent de ouder, en jij bepaald wat jij je kind te eten en te drinken geeft.

Lees ook: Hardlopen met een kinderwagen

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Waarom kiezen voor opvolgmelk op basis van geitenmelk?

Wereldwijd drinken ruim 1,2 miljoen kinderen Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk. Ook in Nederland wordt geitenmelk steeds populairder, zowel voor volwassenen als in...

Tips voor raambekleding in de babykamer

Er staat gezinsuitbreiding op de planning! Misschien zelfs wel heel snel. Een van de leukste taakjes als je in verwachting bent is toch wel...

Drukke dag gehad? Ontspan eens!

Na een drukke dag, waarop je hard gewerkt hebt, is het heerlijk om even lekker helemaal tot ontspanning te komen. Voortdurend alleen maar met...

Besparen op de babykamer: hoe doe je dat?

Verwacht jij binnenkort een klein wondertje? Gefeliciteerd! Je bent natuurlijk dolblij, maar misschien zit je hoofd ook een beetje vol. Een baby krijgen brengt...

Zo kun je je kind op een verantwoorde manier verwennen!

De laatste tijd zijn er veel blogs die ingaan op het feit dat kinderen te verwend zijn. Veel mensen vragen zich af of dit...