Een verkoudheid is vrijwel altijd onschuldig bij een baby, maar wel heel erg vervelend. Je baby kan er veel last van hebben maar kan dit niet aangeven. Hoe komt het dat je baby verkouden wordt en wat kun je tegen deze verkoudheid doen?
Wat is een verkoudheid precies?
Wanneer je verkouden bent heb je een ontsteking aan het neusslijmvlies, de keel en de bijholten. Dit wordt veroorzaakt door een virus, en er zijn veel virussen die voor een verkoudheid kunnen zorgen. Wordt je baby meerdere keren achter elkaar verkouden, dan is dit steeds een ander virus.
Verkoudheid verspreidt zich via druppels vocht dat aan je handen zit of in de lucht zit. Zo kan je baby besmet raken door deze druppels in te ademen of door speelgoed aan te raken waar een verkouden kindje mee gespeeld heeft. Doordat je baby nog niet veel weerstand heeft op kunnen bouwen kan hij wel tien keer per jaar een verkoudheid oplopen.
Wat zijn de symptomen?
Een verkoudheid gaat altijd gepaard met verschillende symptomen, ook bij een baby. Deze symptomen zijn:
- Hangerig zijn
- Veel hoesten
- Een verstopte neus hebben
- Last hebben van een snotneus
- Tranende ogen
- Niezen
- Veel huilen
Ook kan je baby last hebben van keel- en hoofdpijn. Dit kun je uiteraard niet zien, maar is meestal wel te merken aan het gedrag.
Kan een verkoudheid voorkomen worden?
Een virus kan zich heel makkelijk verspreiden, zoals via de druppels in de lucht of via de handen. Je baby kan zijn neus niet snuiten en dus komt het snot vaak op de handen terecht. Op deze manier kan hij een andere baby makkelijk besmetten, vooral op de crèche. Ook zorgt dit ervoor dat een verkoudheid moeilijk te voorkomen is, maar je kan het aantal keer dat hij verkouden wordt wel verkleinen.
Dit kun je doen door je handen regelmatig te wassen en voorzichtig te zijn met het hoesten in de richting van je baby. Ook het snuiten van je neus doe je bij voorkeur in een papieren doek die je daarna weggooit. Is dit niet mogelijk, dan hoest en nies je in je elleboog.
Contact met de huisarts
Meestal duurt een verkoudheid maximaal twee weken en gaat dan vanzelf over. Je hoeft hiervoor niet langs je huisarts. Bij onderstaande klachten dien je echter wel contact op te nemen met de huisarts:
- Wanneer de temperatuur boven de 38 graden zit voor minimaal 24 uur
- Als je baby veel minder drinkt
- Wanneer hij suf of benauwd is
- Bij een piepende ademhaling
- En als de verkoudheid niet over gaat
Lees ook: Wat zijn warmtebultjes en wat kun je er tegen doen?