Wat zijn warmtebultjes en wat kun je er tegen doen?

Warmte-uitslag is een uitslag die voor kan komen wanneer het buiten erg warm is. Hoewel iedereen deze bultjes kan krijgen op een warme zomerdag, komt het vooral voor bij baby’s en kleine kinderen. Wat deze warmtebultjes precies zijn en wat je eraan kunt doen lees je in dit artikel.

Wat zijn warmtebultjes?

Warmtebultjes is een warmte-uitslag, ook wel bekend als zweetbultjes, zweetuitslag of hitte-uitslag, en is een huidaandoening waarbij je kleine blaasjes of bultjes krijgt door die warmte. Deze plekjes zijn niet groter dan 2 millimeter en zijn doorzichtig of rood van kleur. Deze bultjes kunnen heel erg jeuken.

De bultjes zijn vooral in het gezicht, op de borst, in de nek, liezen en oksels van je baby te vinden, maar het kan ook voorkomen dat ze op andere plekken verschijnen. De uitslag is volkomen onschuldig maar het kan wel erg vervelend zijn, vooral wanneer de bultjes jeuken.

Wat is de oorzaak?

Warmtebultjes treden op wanneer de huid zijn warmte niet meer kwijt kan. In je huid bevinden zich allemaal zweetklieren, deze scheiden zweet uit wanneer het warm is. Deze klieren zijn verbonden met de poriën die zich in het huidoppervlak bevindt, waar het zweet naartoe wordt vervoerd om de huid af te laten koelen.

Zijn deze gangen verstopt of gescheurd, dan kan het zweet niet meer weg en zal het zich ophopen. Dit zoute zweet kan zorgen voor irritaties of kleine ontstekingen, dit zal zich uiten in kleine bultjes of blaasjes. Dit gebeurt met name wanneer er wrijving is of sprake van druk op de huid, bijvoorbeeld bij te strakke kleding of in huidplooien.

Verschillende vormen van warmte-uitslag

Er zijn verschillende vormen van warmte-uitslag te vinden, die we hieronder zullen uitleggen:

  • Miliaria crystallina – bij deze vorm is er een verstopping van de afvoergangen, deze is oppervlakkig. Er zijn kleine blaasjes te zien die gevuld zijn met helder vocht, deze gaan eenvoudig kapot. Deze vorm van uitslag verdwijnt weer na een paar uur.
  • Miliaria rubra – deze verstopping zit iets dieper in de huid en hierbij ontstaan er kleine rode warmtebultjes die erg jeuken. Je ziet deze vorm heel vaak bij jonge kinderen, en het kan dan ook meerdere dagen aanwezig zijn. Een ander woord voor deze vorm is ‘prickly heat’.
  • Miliaria profunda – bij deze vorm ligt de verstopping nog dieper. Er lekt dan zweet vanuit de zweetklieren en afvoergangen je huid in. Dit zorgt voor een pijnlijke reactie op de ontsteking gecombineerd met jeuk.
  • Miliaria pustulosa – dit is een complicatie van bovenstaande vorm en ontstaat op het moment dat de warmtebultjes geïnfecteerd raken met verschillende bacteriën. Er zullen dan puskopjes ontstaan op de bultjes, deze kunnen pijnlijk zijn en jeuken heel erg.

De warmtebultjes behandelen

Wanneer je kindje last heeft van één van de lichtere vormen hoef je hier niets aan te doen, deze warmtebultjes zullen vanzelf weer verdwijnen. Wel kun je natuurlijk wat gebruiken tegen de jeuk zoals een verkoelende gel of talkpoeder. Gebruik echter geen zalf of vette crème, want dit zorgt ervoor dat de huidporiën afgesloten worden en het zweet nergens heen kan.

Heeft je kindje last van een hevigere vorm, dan is het een goed idee naar de huisarts te gaan. Hij kan dan de diagnose stellen en een ontstekingsremmende crème voorschrijven, dit zal een corticosteroïdencrème zijn. Heeft je kind echter last van de laatste vorm dan geneest dit vaak niet vanzelf. Er is dan soms een antibioticakuur nodig.

Tips voor het verzachten

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om de ergernis van de warmtebultjes te verminderen voor je kindje, en ervoor te zorgen dat ze snel weer verdwijnen. Het belangrijkste is om de oorzaak weg te nemen en verkoeling te zoeken. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Gebruik luchtige kleding bij warm weer zodat je kindje zijn warmte goed kwijt kan.
  • Ook is het belangrijk dat je kindje in een ruimte is die goed geventileerd wordt.
  • Tijdens de huidirritatie kun je het beste wassen zonder zeep, want zeep zorgt vaak voor extra irritaties.
  • Houd ook de nagels van je kindje kort zodat de bultjes niet opengekrabd kunnen worden.
  • Ook de temperatuur is belangrijk, dus houdt in de gaten of je kindje het niet te warm krijgt. Voelt de huid in de nek warm en klam aan, dan heeft hij het te warm.
  • Als laatste is het belangrijk het hitteplan te bekijken je hieraan te houden.

Lees ook: Regeldagen, wat zijn dit?

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
68VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Welke plekken zijn fijn om je baby te voeden?

Wanneer je borstvoeding geeft weet je dat dit veel tijd in beslag neemt. Dit doe je natuurlijk met alle liefde voor je kindje, maar...

Op vakantie tijdens de zwangerschap

Er zijn een hele hoop mensen die jaarlijks vaak op vakantie gaan en er ook heel erg veel plezier uit halen. Sommige vrouwen worden...

Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Wanneer je zwanger bent geworden, zou je al snel merken dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Helaas keer krijg je ook een...

Wanneer beginnen met het potje?

Elk kind is anders en het kan daarom best wel lastig zijn om bepaalde dingen te bepalen. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld heel erg vroeg...

Welk tussendoortje voor een dreumes?

Wanneer je kinderen hebt, is dit natuurlijk een hele leuke ervaring. Helaas is er geen handleiding voor kinderen en daarom is het best wel...