Voor je baby geboren is kun je al een aantal zaken regelen. Gaat je kindje naar de opvang, dan zijn er verschillende mogelijkheden.
De ouderparticipatiecrèche is een hele mond vol, maar staat voor opvang door betrokken ouders. Het onderling opvangen van elkaars kinderen op basis van wederzijds vertrouwen. Voor zover bekend zijn er ouderparticipatiecrèches in Utrecht, Amsterdam, Deventer en Enschede.
Wat zijn de verschillen met een gewone crèche? Het uitgangspunt van dit type crèche is dat kinderen meer behoefte hebben aan liefdevolle zorg van de mensen die hen opvangen dan aan een diploma. In het geval van deze bijzondere vorm van opvang worden kinderen door de ouders zelf opgevangen op toerbeurt.
Ouderparticipatiecrèche toegestaan?
Is de ouderparticipatiecrèche toegestaan? Ja, deze crèche voldoet op dit moment aan alle wettelijke regels die voor reguliere crèches gelden met uitzondering van de opleidingseisen en ARBO-eisen. De ouders worden namelijk slechts voor één dagdeel of dag ingeroosterd.
Het is gebruikelijk dat twee ouders maximaal twaalf kinderen verzorgen. Deelname aan deze vorm van kinderopvang is arbeidsintensief, maar daar kies je als ouder bewust voor. Je krijgt er wel veel voor terug. Je doet gezamenlijk mee en je bepaalt samen wat er gebeurt. De lage kostprijs waardoor ouders 30% minder kinderopvangtoeslag hoeven te krijgen is een groot voordeel.
Ouderparticipatiecrèche niet voor lang
Helaas is deze vorm van kinderopvang in de nabije toekomst niet meer zo gemakkelijk te realiseren. De ouderparticipatiecrèche is door de wet OKE (OntwikkelingsKansen en Educatie), die per 1 januari 2013 van kracht wordt, gedoemd haar deuren te sluiten. In deze wet is bepaald dat medewerkers in de kinderopvang in het bezit moeten zijn van een diploma pedagogisch medewerker.
Lees ook:
De wet OKE heeft dan wel bepaald dat de OPCs niet op de huidige voet zouden mogen blijven bestaan, maar de Minister gaat in een neiuwe verzamelwet regelen dat OPCs mogen blijven bedstaan. Er is nog discussie met de Kamer over de tegemoetkoming. In ieder geval is tot medio 2014 de status quo gehandhaafd. Dus volledige erkenning en tegemoetkoming.